ΕΝΑΡΞΗ ΘΕΡΙΝΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ “ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ”
12 Ιουλίου, 2016
Η ΕΕ ξεκινά συνομιλίες για έγκριση νέων γενετικά μεταλλαγμένων ποικιλιών
24 Ιουλίου, 2016

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΘΕΡΙΝΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ “ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

22/7/2016

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τα μαθήματα  του θερινού σχολείου (“summer school 2016”) του Πανεπιστημίου Αιγαίου  με θέμα «Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση, Μετανάστευση και Ιθαγένεια» (  “European Governance, migration and Citizenship”).

Τα μαθήματα πραγματοποιήθηκαν  από 11  έως  20 Ιουλίου 2016 στη Μυτιλήνη ,στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου  στο Λόφο , σε  πλήρως εξοπλισμένη με τα απαιτούμενα ηλεκτρονικά μέσα αίθουσα .

Τα μαθήματα διοργανώθηκαν  από την Κοσμητεία της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου  Αιγαίου και την Ευρωπαϊκή έδρα του Jean Monnet,  (University of Aegean –Professor,  European Chair Jean  Monnet  holder   mr. Panos Grigoriou ), το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Βορείου Αιγαίου (Europe Direct North Aegean) και το Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου (University of Luxembourg – Professor in Political Science at the University of Luxembourg  ,Chair Holder in Legislative Studies for the Chamber of Deputies of Luxembourg mr PHILIPPE POIRER ) και συμμετείχαν  επί πλέον  πέντε Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια τα :  Catholic University of Louvain, University of Cluj, University of Siegen, University of Nantes, University of Piraeus ).

Ο στόχος της μελέτης του θερινού σχολείου  ήταν  η συμβολή στην  παραγωγή και προαγωγή γνώσης  αναφορικά με την τρέχουσα κατάσταση του μεταναστευτικού προβλήματος, την παράνομη μετανάστευση και την Ιθαγένεια  , σε  συμφωνία με τις ανάγκες των  φορέων  που σχεδιάζουν και παράγουν τις πολιτικές σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Έμφαση δόθηκε στην σπουδή  των υφιστάμενων Ευρωπαϊκών πολιτικών για τη Μετανάστευση και το  Άσυλο και την Ιθαγένεια , που εφαρμόζονται στο Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα μαθήματα παρακολούθησαν σπουδαστές από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες και την Ελλάδα.

Μεταξύ των διδασκόντων ομιλητών  ήταν οι καθηγητές:

Prof. Michel Catala, University of  Nantes

Prof. Sergiu Miscoiu , University Babes Bolyai

Prof. Pierre Vercauteren , University of  Louvain  a Mons

Από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου:

Ο  Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών  κάτοχος έδρας του Jeen Monnet  Καθηγητής κ.Πάνος Γρηγορίου.

Ο   Βοηθός Καθηγητής Δημήτρης Μπάλλας,

Η  Λέκτρορας  κ. Μαρία Μαρκαντωνάτου

Από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς  η  Επίκουρη  Καθηγήτρια   κα Φωτεινή Ασδεράκη

Στη διάρκεια των εξάωρων μαθημάτων του 10ημέρου ,  αναλύθηκαν θέματα Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  και Ιθαγένειας,  Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας  σε σχέση με την Προσφυγική  κρίση,  το ζήτημα της Δημοκρατίας σε σχέση με την Μετανάστευση, Θέματα Ένταξης Μεταναστών  -πολιτικών και υφιστάμενων προγραμμάτων, το παράδειγμα της Γερμανίας ως έθνος μεταναστών, Θέματα που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή σταθερότητα, θεσμικής και πολιτικής εμβάθυνσης  και τρέχουσας   μεταναστευτικής κρίσης,  η Ελληνική Πολιτική για τη Μετανάστευση,  οι τρέχουσες εξελίξεις του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος , η τελευταία συμφωνία και οι Ευρωπαϊκές πολιτικές Μετανάστευσης  και διαμόρφωσης  Ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Στο πλαίσιο των 10ημερων μαθημάτων  διοργανώθηκαν  “public events” που  βοήθησαν στην ανάπτυξη των σχέσεων γνωριμίας και συνεργασίας μεταξύ των σπουδαστών και διδασκόντων  καθηγητών.

 

Συντάκτης Δημ. Χρυσοπούλου