Εθνοφυλακή για άμυνα κατά της Ρωσίας φτιάχνει η Πολωνία
21 Νοεμβρίου, 2016
Σε «εποικοδομητική συνεργασία» συμφώνησαν Πούτιν-Τραμπ
21 Νοεμβρίου, 2016

Βρετανία: Επενδύσεις ύψους 65 δις λιρών έχουν καθυστερήσει λόγω Brexit

H απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ωθήσει πολλές βρετανικές επιχειρήσεις να ακυρώσουν είτε να αναβάλουν επενδύσεις αξίας άνω των 65 δις λιρών (75 δις ευρώ), σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου.

Η εκτίμηση βασίστηκε σε έρευνα του Centre for Business and Economics Research (CEBR), του think tank Hitachi Capital και σε online δημοσκοπήσεις του YouGov, στις οποίες ρωτήθηκαν πρόσφατα 1.015 επιχειρηματίες σχετικά με τις επενδυτικές αποφάσεις τους μετά το δημοψήφισμα εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στις 23 Ιουνίου.

Ειδικότερα, περίπου το ένα τρίτο δήλωσαν ότι είχαν ήδη καθυστερήσει είτε εγκαταλείψει τις επενδύσεις τους λόγω του Brexit. Οι πιο συνήθεις λόγοι για το συγκεκριμένο γεγονός ήταν η πτώση της βρετανικής λίρας και η αύξηση των πληθωριστικών προσδοκιών.

Επίσης, άλλες αιτίες που καταγράφηκαν ήταν και η αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική ένταξη της Βρετανίας στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά καθώς και η οικονομική υγεία της Βρετανίας στον απόηχο του Brexit.

«Με βάση τις απαντήσεις που δόθηκαν από τις επιχειρήσεις σχετικά με την αξία της επένδυσής τους, εκτιμούμε ότι η συνολική αξία των επενδύσεων που έχουν εγκαταληφθεί είτε έχουν καθυστερήσει λόγω του Brexit θα είναι 65.500 δισεκατομμύρια λίρες», αναφέρει το CEBR.

«Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τις καθυστερήσεις και ακυρώσεις μελλοντικών επενδύσεων, καθώς και τρεχουσών επενδύσεων».

Επίσης, η συμβουλευτική εταιρεία πρόσθεσε ότι «οι επιχειρήσεις οι οποίες ήταν πιο πιθανό να δηλώσουν ότι είχαν καθυστερήσει είτε είχαν εγκαταλειψεί τις επενδύσεις τους λόγω του Brexit, καλύπτουν τους τομείς πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών».

Περισσότερα εδώ.