Σε «εποικοδομητική συνεργασία» συμφώνησαν Πούτιν-Τραμπ
21 Νοεμβρίου, 2016
Στόλτενμπεργκ: Να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους οι Ευρωπαίοι
21 Νοεμβρίου, 2016

Η ΕΕ επιβάλλει κυρώσεις σε υπουργούς του συριακού καθεστώτος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέβαλε νέες κυρώσεις στη Συρία, απαγορεύοντας στον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας και στον υπουργό Οικονομικών της Συρίας να ταξιδέψουν στην Ευρώπη. Επιπλέον, η ΕΕ αποφάσισε να παγώσει τα περιουσιακά τους στοιχεία, πραγματοποιώντας ένα βήμα για την απομόνωση του καθεστώτος του Bashar al-Assad.

Η απόφαση της ΕΕ να στοχεύσει ενάντια στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Duraid Durgham και στον υπουργό Οικονομικών Maamoun Hamdan, όπως και σε 16 άλλους υπουργούς της κυβέρνησης, ακολουθείται μετά την προειδοποίηση του περασμένου μήνα για αύξηση των κυρώσεων στη Συρία, λόγω του βομβαρδισμού στο Χαλέπι. Ωστόσο, νέες κυρώσεις δεν επιβάλλονται στη Ρωσία.

Διπλωμάτες ανέφεραν ότι οι κυρώσεις εις βάρος των επικεφαλής των Οικονομικών της χώρας είχαν ως στόχο να ασκήσουν πίεση στον Άσαντ και να περιορίσουν την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να λάβει χρηματοδότηση. Επίσης, η ΕΕ έχει ήδη επιβάλει απαγόρευση στις συναλλαγές με την κεντρική τράπεζα, όπως και εμπάργκο στο πετρέλαιο και στα όπλα.

Επίσης, η ΕΕ κατονόμασε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Durgham ως «υπεύθυνο για την παροχή οικονομικής και χρηματοδοτικής υποστήριξης προς το συριακό καθεστώς».

Ο Hamdan βρίσκεται μεταξύ όσων επελέγησαν στον κυβερνητικό ανασχηματισμό του Ιουλίου, ενώ του επιβλήθηκαν κυρώσεις μαζί με τους υπουργούς της Συρίας υπεύθυνους για τομείς όπως η ηλεκτρική ενέργεια, η ύδρευση, η βιομηχανία και οι πληροφορίες.

Η απόφαση επιβάλλει πλέον κυρώσεις συνολικά σε 234 άτομα, όπως και σε 69 εταιρείες και σε ιδρύματα λόγω της «καταστολής του άμαχου πληθυσμού στη Συρία».

Περισσότερα εδώ.