Περικοπή 30.000 θέσεων εργασίας ανακοίνωσε η VW – Οι 23.000 στη Γερμανία
21 Νοεμβρίου, 2016
Η Κύπρος λαμβάνει δόση 730.000 ευρώ για τις πυρκαγιές του Ιουνίου
21 Νοεμβρίου, 2016

Μεγαλύτερη προστασία για τους πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος

Ολοένα και μεγαλύτερη καθίσταται η ανάγκη για την πλήρη προστασία των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος, γνωστών ως «whistleblowers», καθώς υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες οι μάρτυρες σιωπούν, φοβούμενοι ενδεχόμενες συνέπειες.

Οι «whistleblowers» αποτελούν τα πρόσωπα-κλειδια στην αποκάλυψη πληροφοριών που σχετίζονται άμεσα με περιπτώσεις απάτης, κατάχρησης εξουσίας και διαφθοράς, οι οποίες μπορεί να συμβαίνουν σε κάποιον οργανισμό του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα.

Τον Μάιο του 2016, σε συνέχεια της διαρροής των «Panama Papers», το Συμβούλιο θέσπισε κανονισμούς, σύμφωνα με τους οποίους οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος θα λαμβάνουν νομική προστασία, η οποία θα άπτεται στη νομοθεσία των κράτών μελών.

Ωστόσο, οι κίνδυνοι ποικίλουν για τους πληροφοριοδότες, καθώς διακινδυνεύουν την επαγγελματική τους πορεία, ενώ διαταράσσεται άμεσα η προσωπική τους ζωή.

Χαρακτηριστικές ήταν οι αναφορές μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν στη μετέπειτα πορεία, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από τον βουλευτή της ευρωομάδας της Αριστεράς, Στέλιο Κούλογλου.

«Παραιτήθηκα από τη θέση μου και εδώ και εννέα χρόνια δεν έχω βρεί άλλη δουλειά. Είναι όλοι φοβισμένοι γιατί τους απειλούν. Όλα τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα της Ιρλανδίας γνωρίζουν την ιστορία μου αλλά πρακτικά τίποτα δεν έγινε», δήλωσε ο Τζόναθαν Σούγκαρμαν, πρώην διαχειριστής κινδύνου για τη θυγατρική της ιταλικής τράπεζας UniCredit στην Ιρλανδία.

«Ήθελαν να με τιμωρήσουν για να αποτρέψουν και άλλους από παρόμοιες αποκαλύψεις» ανέφερε ο whistleblower Ρούντολφ Ελμερ ο οποίος φυλακίστηκε λόγω αναφοράς του σε τραπεζικά απόρρητα, ενώ έχασε συγγενείς και φίλους. Τόνισε επίσης ότι οι φορολογικοί παράδεισοι μέσω των αρχών κάνουν κατά μέτωπο επίθεση σε όποιον προσπαθεί να τους διαβάλλει.

Περισσότερα εδώ.