Τσαβούσογλου: «Εάν η Ευρώπη επιθυμεί πρόοδο οφείλει να δει την Τουρκία ως ισότιμο εταίρο»
21 Νοεμβρίου, 2016
H EKT είναι σε επικοινωνία με τράπεζες του City μετά το Brexit
21 Νοεμβρίου, 2016

Ομπάμα: Ελλάδα-εταίροι να βρουν βιώσιμη λύση

Ολοι γνωρίζουμε ότι ο κόσμος χρωστά τα μέγιστα στην Ελλάδα όπου έχει τις ρίζες η δημοκρατία και η λογοτεχνία έχει τη ρίζα του εδώ, τόνισε ο Μπάρακ Ομπάμα στη συνέντευξη που ακολούθησε τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Στην Ελλάδα ειπώθηκε το «καλός καγαθός». Αυτή η έκφραση αντανακλά τις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ. Θύμισε το σχέδιο Τρούμαν και τόνισε ότι ο ίδιος είναι ευγνώμων για τους πολλούς φίλους που έχει από την ελληνική κοινότητα.

«Αλέξη θέλω να σε ευχαριστήσω για την συνεργασία», δήλωσε. Ξέρω ότι τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα για εργαζόμενους, συνταξιούχους και νέους. Η κρίση δεν είναι αφηρημένη έννοια, ανέτρεψε την καθημερινότητα των ανθρώπων.

Συζητήσαμε για τις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν για την ανάπτυξη και για να μην επιστρέψει η χώρα εκεί που ξεκίνησε.

Η ελληνική οικονομία χρειάζεται χώρο. Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι συνταγή ανάπτυξης. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να μεταρρυθμίζεται. Το ΔΝΤ δηλώνει ότι χρειάζεται μείωση χρέους και εγώ θα κάνω ότι μπορώ για να προωθήσω το ζήτημα, υπογράμμισε.

Πέραν των οικονομικών συζητήσαμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα είναι μια από τις πέντε χώρες που εξακολουθεί να δαπανά 2% του ΑΕΠ σε στρατιωτικές δαπάνες. Αφού το πέτυχε η Ελλάδα πρέπει όλοι οι σύμμαχοι να το πράξουν.

Σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο συζητήθηκε η διατήρηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας «έως ότου εκπληρώσει τους όρους συμφωνίας του Μινσκ».

Ο Ομπάμα ευχαρίστησε τους Ελληνες ιδιαίτερα τους κατοίκους των νησιών που βοήθησαν τους πρόσφυγες παρά τα προβλήματα που είχαν.

Δήλωσε υπέρμαχος της διατήρησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας αλλά και της εξεύρεσης βιώσιμης λύσης στο κυπριακό. Υπάρχει πιθανότητα σήμερα να λύσουμε ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και πολύ καιρό. «Θα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα στον κόσμο για το τι μπορεί να λύσει η διπλωματία», τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Περισσότερα εδώ.