Η Κύπρος λαμβάνει δόση 730.000 ευρώ για τις πυρκαγιές του Ιουνίου
21 Νοεμβρίου, 2016
Σεμινάρια για την “Κοινωνική και Οπαδική βία – νεολαία και ριζοσπαστικοποίηση: η Ευρωπαϊκή εμπειρία”
21 Νοεμβρίου, 2016

Πρωτιά για τον Δήμο Αθηναίων στην καινοτομία

Μεγάλη διεθνή επιτυχία σημείωσε ο Δήμος Αθηναίων, καθώς η πρωτοβουλία «συνΑθηνά» κέρδισε το βραβείο καινοτομίας στην ετήσια τελετή των Eurocities Awards, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 17 Νοεμβρίου, στο Μιλάνο. Το θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν «Sharing Cities».

Συγκεκριμένα, τo συνΑθηνά αποτελεί έναν κοινό τόπο συνεύρεσης, διευκόλυνσης και αξιοποίησης των ομάδων πολιτών που πραγματοποιούν δράσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη. Οι κύριες δράσεις της πρωτοβουλίας περιλαμβάνουν τη συλλογή βέλτιστων πρακτικών από πολίτες, την διασύνδεση τους μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, καθώς και το ανάδειξη των σημαντικότερων ζητημάτων που αφορούν τον Δήμο της Αθήνας.

Από την έναρξη της λειτουργίας της, τον Ιούλιο του 2013, έως και σήμερα η ιστοσελίδα και η στέγη του συνΑθηνά έχουν φιλοξενήσει συνολικά 2255 δράσεις τις οποίες πραγματοποίησαν 272 ομάδες πολιτών και φορείς.

Αμαλία Ζέπου: «Το βραβείο οφείλεται στους Αθηναίους»

Την ικανοποίησή της για την τιμητική διάκριση εξέφρασε στη Euractiv η αντιδήμαρχος Αθηνών, Αμαλία Ζέπου. Όπως δήλωσε: «Οι νέες πρωτοβουλίες και καλές πρακτικές των ομάδων πολιτών, με χαρακτηριστικά αυτο-οργάνωσης ή ακόμα και άτυπης σύστασης, είναι ένα φαινόμενο που αναδεικνύεται σε όλη την Ευρώπη. Η διάκριση της Αθήνας στην καινοτομία οφείλεται στους ίδιους τους Αθηναίους που αναπτύσσουν όλο και περισσότερες δράσεις οι οποίες φέρνουν καινούριες λύσεις και συνέργειες στην πόλη. Χωρίς τολμηρό Δήμαρχο με ανοιχτό πνεύμα δεν θα υπήρχε αυτό το βραβείο.»

Στην κατηγορία «καινοτομία» διαγωνίστηκε επίσης η Γλασκώβη με το project «Co-operative Glasgow», ένα πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ των πολιτών και των δημοσίων υπηρεσιών στη Γλασκώβη, καθώς και η Ουτρέχτη με το project «Solar Car Charging», μια πρωτοβουλία για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας στην τροφοδότηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς και στην ορθότερη αναδιανομή της ενέργειας στην πόλη της Ουτρέχτης.

Διαθέσιμο εδώ.