Γιλντιρίμ: Το πάγωμα ενταξιακών μπορεί να «πλημμυρίσει» την ΕΕ με μετανάστες
26 Νοεμβρίου, 2016
Παρέμβαση Λονδίνου: Στην Κύπρο για «ενθάρρυνση» των ηγετών ο Τζόνσον
26 Νοεμβρίου, 2016

Διαφθορά και εθνικισμός απειλούν την ενταξιακή πορεία της Βοσνίας στην ΕΕ

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι το μέλλον της βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τα εμπόδια που υφίστανται λόγω της διαφθοράς, του εθνικισμού, καθώς και των στιγμάτων που έχει αφήσει η πρόσφατη ιστορία.

«Εμείς αξίζουμε να βρισκόμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Ντένις Ζβίζντιτς.

«Όσον αφορά τη γεωγραφία, τη φιλοσοφία μας και τη νοοτροπία μας, ανέκαθεν αποτελούσαμε ένα μέρος της Ευρώπης», ανέφερε ο Ζβίζντιτς, τονίζοντας ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ θα πρέπει να στηρίξουν τη διαδικασία ολοκλήρωσης στη χώρα, καθώς και στην υπόλοιπη περιοχή, έτσι ώστε να σταματήσουν τα Βαλκάνια να οδεύουν «προς τη λάθος κατεύθυνση».

Το γεγονός είναι ότι το 70% των Βοσνίων στηρίζει την προσπάθεια της χώρας για ένταξη στην ΕΕ, ποσοστό που υπερβαίνει τους αριθμούς που καταγράφονται στις χώρες που είναι ήδη μέλη του μπλοκ.

«Αν αποφασίσουμε να πάμε σε διαφορετική κατεύθυνση, οι βαλκανικές χώρες θα παραμείνουν ένας πονοκέφαλος για την περιοχή», πρόσθεσε.

Ο Ζβίζντιτς υπογράμμισε τη «διαφορετική κατεύθυνση» λόγω της προσπάθειας της Ρωσίας να ασκήσει επιρροή στην περιοχή. Ωστόσο, ήταν βέβαιος ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν θα επιτρέψουν να υπάρξει μία «λανθασμένη πορεία», όπως τη χαρακτήρισε.

Ο Βόσνιος πρωθυπουργός επέμεινε επίσης ότι η χώρα του έχει κερδίσει τη μάχη κατά της διαφθοράς, έχει βελτιώσει την οικονομία, ενώ έχει επιτύχει τη μείωση της τεράστιας και αναποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει.

Ο Ντάριο Γιοβάνοβιτς, ο επικεφαλής της ΜΚΟ Pod Lupom («Υπό εξέταση») είναι λιγότερο αισιόδοξος από τον πρωθυπουργό: «Το κύριο πρόβλημα είναι η διαφθορά. Είναι μια φάρσα».

Περισσότερα εδώ.