Ντράγκι: 3 κίνδυνοι υπάρχουν για την ευρωζώνη
26 Νοεμβρίου, 2016
Μεγάλη νίκη Φιγιόν στις εκλογές για τον υποψήφιο της κεντροδεξιάς
26 Νοεμβρίου, 2016

Ερντογάν: Όχι στην ΕΕ πάση θυσία, υπάρχει και η «Σαγκάη 5»

Η Τουρκία δεν είναι αναγκαίο να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση «με κάθε κόστος» φέρεται να δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα θα μπορούσε να αποτελέσει μέλος ενός συνασπισμού ασφαλείας που περιλαμβάνει την Κίνα, τη Ρωσία και άλλα έθνη της Κεντρικής Ασίας.

Οι προοπτικές της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ φαίνονται πιο απομακρυσμένες από ποτέ μετά από 11 χρόνια διαπραγματεύσεων. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν επικρίνει τις επιδόσεις της Τουρκίας στις δημοκρατικές ελευθερίες, ενώ στην Άγκυρα επικρατεί εκνευρισμός λόγω της κριτικής που ασκείται από την ΕΕ.

«Η Τουρκία πρέπει να αισθάνεται άνετα. Δεν πρέπει να λέμε ‘Ευρωπαϊκή Ένωση με κάθε κόστος’». Αυτή είναι άποψή μου». Η εν λόγω δήλωση του Ερντογάν δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Hurriyet, μετά από συνομιλία του με δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο Πακιστάν και στο Ουζμπεκιστάν.

«Γιατί δεν πρέπει η Τουρκία να ανήκει στην «Σαγκάη 5»; Αυτό ρώτησα και τον κύριο Πούτιν, και τον Πρόεδρο του Καζακστάν, κύριο Ναζαρμπάγιεφ, οι οποίοι ανήκουν στους Πέντε της Σαγκάης», συνέχισε.

«Ελπίζω ότι εάν υπάρχει θετική εξέλιξη και η Τουρκία ενταχθεί εκεί, θα βρεθεί σε θέση να ενεργήσει με πολύ μεγαλύτερη ευκολία».

Η Κίνα, η Ρωσία και τέσσερις ασιατικές χώρες της Κεντρικής Ασίας, ανάμεσά τους το Καζακστάν, η Κιργιζία, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν, αποτελούν τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ) από το 2001 ως ένα περιφερειακό μπλοκ ασφαλείας για την καταπολέμηση των απειλών που προέρχονται από το ριζοσπαστικό Ισλάμ και της διακίνησης ναρκωτικών από το γειτονικό Αφγανιστάν.

Η ένταξη της Τουρκίας στην ‘Σαγκάη 5’ πιθανότατα θα σήμαινε το συναγερμό για τους δυτικούς συμμάχους και για τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ.

Το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν μιλούν την τουρκική γλώσσα, ενώ η Άγκυρα υπέγραψε το 2013 ως εταίρος που συμμετέχει στον διάλογο, υποστηρίζοντας ότι μοιράζονται «την ίδια μοίρα» ως μέλη του μπλοκ.

Η Μογγολία, η Ινδία, το Ιράν, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν είναι παρατηρητές του ΟΣΣ, ενώ η Λευκορωσία, όπως η Τουρκία αποτελούν εταίρους στον διάλογο, οι οποίοι δικαιούνται να λάβουν μέρος σε υπουργικό επίπεδο και σε κάποιες άλλες συναντήσεις της ΟΣΣ, αλλά δεν έχουν δικαίωμα ψήφου.

Περισσότερα εδώ.