Στην ταινία «Toni Erdmann» το κινηματογραφικό βραβείο LUX για το 2016
26 Νοεμβρίου, 2016
Στο 12% του ΑΕΠ η παραοικονομία στην Ιταλία
26 Νοεμβρίου, 2016

Η Επιτροπή πρότεινε νέους κανόνες για τις ευρωπαϊκές και μεγάλες ξένες τράπεζες

Νέους τραπεζικούς κανόνες, οι οποίοι είναι ευθυγραμμισμένοι με τις διεθνείς συμφωνίες για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, αλλά με ορισμένες μικρές αλλαγές, πρότεινε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παρουσιάζοντας ένα μεγάλο νομοθετικό πακέτο, η Κομισιόν πρότεινε την προσαρμογή των κανόνων της ΕΕ στις κεφαλαιακές απαιτήσεις και τα «μαξιλάρια» απορρόφησης ζημιών που έχουν συμφωνηθεί στην Επιτροπή της Βασιλείας (από τις εποπτικές Αρχές των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ιαπωνίας). Εκτός όμως από την απλή επανάληψη αυτών των συμφωνηθέντων κανόνων, πρότεινε αρκετές αλλαγές και ορισμένους νέους όρους που μπορεί να αναστατώσουν τις τράπεζες και τις εποπτικές Αρχές εκτός της Ευρώπης.

«Κάνουμε νέες προτάσεις για τη μείωση του κινδύνου, οι οποίες βασίζονται στους συμφωνημένους διεθνείς κανόνες, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα», δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες Βάλντις Ντομπρόβσκις. Η κίνηση αυτή της Κομισιόν έρχεται ενώ η ΕΕ δίνει μάχη για μία σειρά νέων μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να υιοθετήσει η Επιτροπή της Βασιλείας τις επόμενες εβδομάδες σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού των τραπεζικών κινδύνων, τις οποίες η ΕΕ θεωρεί ότι μπορεί να ευνοούν τις αμερικανικές τράπεζες. Η τάση προς έναν μεγαλύτερο κατακερματισμό των παγκόσμιων τραπεζικών κανόνων υπογραμμίσθηκε από τις δηλώσεις του νεοεκλεγέντος Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, σχετικά με τη δυνατότητα επανεξέτασης των κανόνων για τη μείωση των τραπεζικών κινδύνων, οι οποίοι θεσπίστηκαν μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-08.

Περισσότερα εδώ.