Προς σκληρό Brexit φαίνεται πως προσανατολίζονται οι 27 της ΕΕ
26 Νοεμβρίου, 2016
Ερντογάν: Όχι στην ΕΕ πάση θυσία, υπάρχει και η «Σαγκάη 5»
26 Νοεμβρίου, 2016

Ντράγκι: 3 κίνδυνοι υπάρχουν για την ευρωζώνη

Η κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών, ο αδύναμος ο πληθωρισμός και η νομισματική πολιτική αποτελούν τις τρεις άμεσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη, σύμφωνα με το Μάριο Ντράγκι.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έδωσε ομιλία την Παρασκευή, λιγότερο από ένα μήνα πριν από την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στις 8 Δεκεμβρίου, όπου και θα αποφασιστεί εάν θα συνεχιστεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της τράπεζας, η οποία επιτρέπει την αγορά ομολόγων αξίας περίπου 80 δις ευρώ το μήνα, μέχρι το Μάρτιο του 2017.

Το εν λόγω πρόγραμμα έχει ως στόχο να αυξήσει τον πληθωρισμό στο ύψος του 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, σε σύγκριση με μόλις 0,5% που καταγράφηκε τον προηγούμενο μήνα.

Η δραστηριότητα της Ευρωπαϊκής τράπεζας έχει «βελτιωθεί», ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και επιδείνωση της πιστωτικής «έχουν μειωθεί, έστω και συγκρατημένα», «ακόμη και αν παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σε ορισμένες άλλες χώρες», εξήγησε ο Ντράγκι στην έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη.

Ο πρόεδρος της τράπεζας δήλωσε ότι «το πρόβλημα σήμερα είναι περισσότερο συνδεδεμένο με την αποδοτικότητα των λογαριασμών παρά με την ευρωστία τους, δεδομένου ότι τα κεφάλαια οδεύουν προς το 50% και το υπόλοιπο βρίσκεται σε ασφάλεια».

Όσον αφορά τη γενική εικόνα της Ευρωζώνης, ο Ντράγκι ανέφερε ότι «έχουμε κάθε λόγο να είμαστε πιο σίγουροι για την ανάκαμψη από ό, τι ήταν πριν από ένα χρόνο, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για τις προοπτικές της οικονομίας».

Στη συνέχεια τόνισε ότι «εκτός από γεωπολιτικούς κινδύνους που εξακολουθούν να επικρατούν, υπάρχουν τρεις παράγοντες που απαιτούν από εμάς να είμαστε προσεκτικοί: η κερδοφορία των τραπεζών της Ευρωζώνης, η σχετική αδυναμία του πληθωρισμού και η εξάρτηση από τη νομισματική πολιτική.»

Ο Ντράγκι τόνισε «χρειαζόμαστε ένα ισχυρό τραπεζικό τομέα για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης. Ωστόσο, αν υπάρχει ένα μάθημα που θα πρέπει να πάρουμε από την τελευταία δεκαετία, είναι ότι ο τομέας πρέπει να ρυθμίζεται καλύτερα ώστε να ισχυροποιηθεί».

Περισσότερα εδώ.