ΕΚΤ: Πρόταση για αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων
26 Νοεμβρίου, 2016
Γκουτέρες: Οι πολιτικοί δεν προστάτευσαν τους «χαμένους της παγκοσμιοποίησης»
26 Νοεμβρίου, 2016

Πάγο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας θέλει η Ευρωβουλή

«Στο προσωρινό πάγωμα των διαπραγματεύσεων για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας» συμφωνούν οι επικεφαλής των σημαντικότερων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με συνεντεύξεις που έδωσαν σήμερα στο πλαίσιο των εργασιών του ΕΚ στο Στρασβούργο.

Το «πάγωμα» που ζητούν οι ευρωβουλευτές αφορά, για την ώρα, μόνο τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και ουδεμία άλλη συμφωνία, όπως αυτή για το μεταναστευτικό ή την τελωνειακή ένωση, διευκρίνισαν οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων.

Ύστερα από αίτημα των ευρωβουλευτών, προγραμματίσθηκε για σήμερα αργά το απόγευμα σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια, προκειμένου η ύπατη εκπρόσωπος της Ένωσης να ξεκαθαρίσει τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας, με δεδομένα τα συνεχή ανησυχητικά στοιχεία για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, οι πολιτικές ομάδες προτείνουν ένα σχετικό ψήφισμα που θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη.

«Η Τουρκία του Ερντογάν βυθίζεται όλο και πιο πολύ σε ένα αυταρχικό σύστημα, και εμείς δεν μπορούμε να παραμείνουμε παθητικοί», δήλωσε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα,ανοίγοντας τη σειρά των συνεντεύξεων των ομολόγων του.

«Ζητούμε με ψήφισμα να συζητήσουμε για τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και τη δυνατότητα διακοπής τους. Το πολιτικό μας μήνυμα στον Ερντογάν είναι ότι θα πρέπει να καταλάβει ότι για να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, είναι απαραίτητη στη χώρα του η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, το δίκαιο των μειονοτήτων. Θέλουμε την Τουρκία προσαρτημένη στην Ευρώπη, η πόρτα του διάλογου με τους πολίτες είναι ανοιχτή, η πόρτα ένταξης κινδυνεύει να παραμείνει κλειστή τουλάχιστον έως ότου η Τουρκία βρει το δρόμο της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Περισσότερα εδώ.