Γκουτέρες: Οι πολιτικοί δεν προστάτευσαν τους «χαμένους της παγκοσμιοποίησης»
26 Νοεμβρίου, 2016
Συμφωνία ΕΚ-Συμβουλίου για Κανονισμό για υποχρεωτική πιστοποίηση των ορυκτών που από περιοχές συγκρούσεων και υψηλού κινδύνου
26 Νοεμβρίου, 2016

Πιο αυστηρούς κανόνες δεοντολογίας για τους Επιτρόπους ζητά ο Γούνκερ

Αυστηρότερους κανόνες δεοντολογίας για τους επιτρόπους ζητά ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αναφορικά με την αυστηρότητα του κώδικα δεοντολογίας των Επιτρόπων, καθώς σε επιστολή του στον Μάρτιν Σουλτζ προτείνει την αύξηση της «περιόδου αναμονής» μετά την ολοκλήρωση της θητείας τους από τους 18 μήνες στα 2 έτη για τους Επιτρόπους και σε 3 για τον Πρόεδρο.

Κώδικας δεοντολογίας

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής στην σημερινή ομιλία του, «υπό το φως της πρόσφατης εμπειρίας με μέλη της προηγούμενης Επιτροπής, θεωρώ ότι ο κώδικας δεοντολογίας μας πρέπει να καταστεί πιο αυστηρός, προκειμένου να θέτει τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα δεοντολογίας για πιθανές περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων».

Επιπλέον, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι η πρόθεσή του είναι η αυστηροποίηση του παρόντος πλαισίου. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «Στο μέλλον, θα ήθελα να παραταθεί στα τρία έτη η περίοδος αναμονής για πρώην προέδρους. Οι αυστηρότεροι κανόνες ασφαλώς δεν επαρκούν για να επιτευχθεί αποδεκτή δεοντολογική συμπεριφορά σε όλες τις περιπτώσεις. Αποτελούν όμως το αναγκαίο σημείο εκκίνησης».

Περισσότερα εδώ.