Γαλλία: Υψηλή η συμμετοχή για εκλογή υποψηφίου προέδρου από την κεντροδεξιά
26 Νοεμβρίου, 2016
Ντράγκι: 3 κίνδυνοι υπάρχουν για την ευρωζώνη
26 Νοεμβρίου, 2016

Προς σκληρό Brexit φαίνεται πως προσανατολίζονται οι 27 της ΕΕ

Σε υιοθέτηση σκληρής στάσης έναντι της βρετανικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις για το Brexit φέρονται να έχουν καταλήξει οι υπόλοιποι 27 της ΕΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Observer.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν συμφωνήσει με την άποψη ότι ένα «σκληρό Brexit», που θα αφήνει το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς ελεύθερη πρόσβαση στην ενιαία αγορά, είναι πιθανώς ο μοναδικός τρόπος για να αποθαρρυνθούν μελλοντικές «εξεγέρσεις» σε άλλες χώρες-μέλη υποκινούμενες από λαϊκίστικες πολιτικές δυνάμεις.

Επικαλούμενη ανώτερους αξιωματούχους ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, η εφημερίδα αναφέρει ότι ένα Brexit με ευνοϊκούς όρους για το Λονδίνο θεωρείται ότι θα αποτελούσε «υπαρξιακό» κίνδυνο για την ΕΕ, ενθαρρύνοντας ανάλογα ευρωσκεπτικιστικά κινήματα.

Ενδεικτικά, Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε: «Αν εσείς οι Βρετανοί δεν είστε διατεθειμένοι να συμβιβαστείτε στην ελεύθερη μετακίνηση, τότε ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε το Brexit είναι ένα σκληρό Brexit. Ειδάλλως θα φαινόμασταν σαν να υποχωρούμε έναντι μίας χώρας που φεύγει. Αυτό θα ήταν μοιραίο».

Ο επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της γερμανικής Μπούντεστακ Νόρμπερτ Ρέτγκεν, σχολίασε ότι ενώ είναι πραγματικά έτοιμος να βοηθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στις διαπραγματεύσεις, εάν η βρετανική θέση είναι «όχι, όχι, όχι», τότε ακόμα και εκείνος θα πρέπει να πει ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος.

Σχολιάζοντας τις αναφορές αυτές, ο Υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ είπε στο BBC ότι η σκληρή στάση των Ευρωπαίων στις επικείμενες διαπραγματεύσεις «δε βγάζει πολύ νόημα». Προέτρεψε τις υπόλοιπες 27 χώρες-μέλη «να σκεφτούν πολύ προσεκτικά τι θέλουν» πριν αποφασίσουν να «τιμωρήσουν» τη Βρετανία, σημειώνοντας ότι η ενιαία αγορά έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή του Σίτυ του Λονδίνου.

Περισσότερα εδώ.