Αποχωρει από το ευρωκοινοβούλιο ο Μάρτιν Σουλτς
26 Νοεμβρίου, 2016
Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ για την Ευρώπη: 154 δισ. ευρώ σε νέες επενδύσεις – Πάνω από 1,9 δισ. για την Ελλάδα
26 Νοεμβρίου, 2016

Σουλτς: Αποχωρώ, αλλά παραμένω πιστός στο Ευρωπαϊκό εγχείρημα

Την ακλόνητη πίστη του στο Ευρωπαϊκό εγχείρημα καθώς και την δέσμευσή του ότι θα εργάζεται για την εκπλήρωσή του, εξέφρασε ο Μάρτιν Σουλτς με ανακοίνωσή του, στην οποία ξεκαθαρίζει ότι δεν θα διεκδικήσει τρίτη θητεία στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο 60χρονος Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός θα εγκαταλείψει τη θέση του για να ασχοληθεί με τη γερμανική πολιτική και θα θέσει επικεφαλής του ψηφοδελτίου στην Βόρεια Ρηνανίας-Βεστφαλία το 2017.

Αναλυτικά, ολόκληρη η ανακοίνωση του Μάρτιν Σουλτς:

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, έχει υπάρξει έντονη παραφιλολογία στον Τύπο για το μέλλον μου. Τώρα έχω πάρει αυτή την απόφαση. Δεν θα θέσω υποψηφιότητα για τρίτη θητεία ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το επόμενο έτος, θα θέσω υποψηφιότητα για τη γερμανική Bundestag ως επικεφαλής του SPD στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Δεν ήταν εύκολη απόφαση, καθώς αποτελεί τιμή μου που είμαι Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και είμαι εξαιρετικά ευγνώμων για αυτή την ευκαιρία. Σε όλη την θητεία μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είτε ως βουλευτής, ως επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας, είτε ως πρόεδρος, έχω προσπαθήσει να ενισχύσω την αξιοπιστία και την προβολή της ευρωπαϊκής πολιτικής, καθώς και την επιρροή του άμεσα εκλεγμένου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Δεσμεύομαι ότι στο μέλλον θα παραμείνω πιστός στο ευρωπαϊκό εγχείρημα. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα έργα του πολιτισμού.

Ποτέ ξανά  όπως σήμερα ο κόσμος δεν έχει χρειαστεί σε τέτοιο βαθμό μία ισχυρή, ενωμένη και με αποφασιστικότητα Ευρωπαϊκή Ένωση, που να αντιπροσωπεύει τις αξίες και τις πεποιθήσεις της, καθώς και να υπερασπίζεται και να ενισχύει ό,τι οι προηγούμενες γενιές έχουν δομήσει.

Η δέσμευσή μου για το ευρωπαϊκό σχέδιο παραμένει ακλόνητη. Από τώρα και στο εξής θα πρέπει να αγωνίζομαι για το έργο αυτό σε εθνικό επίπεδο, αλλά οι αξίες μου δεν αλλάζουν. Θα συνεχίσω να κάνω ό, τι μπορώ για να βελτιωθεί η καθημερινή ζωή των ανθρώπων, για τον περιορισμό των ανισοτήτων εντός και μεταξύ των κοινωνιών. Μόνο με τον τρόπο αυτό, θα είναι δυνατόν να ανακτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη. Η Γερμανία κυρίως, ως το μεγαλύτερο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρει την ειδική ευθύνη, την οποία μέχρι τώρα έχω προσπαθήσει να εκπληρώσω τις ως Γερμανός ευρωβουλευτής και στο μέλλον θα προσπαθήσω να εκπληρώσω από το Βερολίνο.

Θα συνεχίσω τις εργασίες μου ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την ίδια δύναμη και πεποίθηση, μέχρι το τέλος της θητείας μου.

Σήμερα δεν είναι μια μέρα του αποχαιρετισμού, ωστόσο, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους με τους οποίους έχω συνεργαστεί στενά και εμπιστευτικά τα τελευταία χρόνια, ιδίως με τους φίλους μου από τη Σοσιαλιστική Ομάδα. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, φίλο και μεγάλο Ευρωπαίο, με τον οποίο έχω συνεργαστεί εποικοδομητικά τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω το εξαιρετικά αφοσιωμένο και εξειδικευμένο προσωπικό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πραγματικά πιστεύει στις ευρωπαϊκές αξίες, καθώς και την ομάδα μου, η οποία με έχει υποστηρίξει ακούραστα όλα αυτά τα χρόνια».

Διαθέσιμο εδώ.