Η Airbnb επιδιώκει φορολογικές συμφωνίες με 500 επιπλέον πόλεις
26 Νοεμβρίου, 2016
Νέο κύμα διώξεων στην Τουρκία με αποπομπή 15.000 δημοσίων υπαλλήλων
26 Νοεμβρίου, 2016

Τουρκία: οι αρχές απαγόρευσαν την επίσκεψη ευρωβουλευτών στον φιλοκούρδο ηγέτη

Αίσθηση προκαλεί η απόφαση των τουρκικών αρχών να απαγορεύσουν την επίσκεψη αντιπροσωπείας νομοθετών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας, ο οποίος παραμένει φυλακισμένος τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Συγκεκριμένα, η αντιπροσωπεία των δώδεκα μελών του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών επιχείρησε να επισκεφθεί τον ηγέτη του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), Selahattin Demirtas, ο οποίος κρατείται σε φυλακή της Αδριανούπολης, στη βορειοδυτική Τουρκία.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν τις φυλακές που κρατείται ο Dermitas, καθώς παρεμποδίστηκαν από τούρκους χωροφύλακες. Αντ’ αυτού, διεξήχθη μία συνέντευξη Τύπου στο δρόμο, ενώ μόνο οι δικηγόροι του Demirtas είχαν τη δυνατότητα να τον επισκεφθoύν.

Οι 10 κρατούμενοι βουλευτές, εκ των οποίων και η συμπρόεδρος του κόμματος, Figen Yuksekdag, κατηγορούνται για την τποστήριξη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ), το οποίο βρίσκεται εκτός νόμου, ενώ παραμένουν σε διάφορες φυλακές σε όλόκληρη τη χώρα μέχρι να οριστεί η δίκη.

«Δεν έχει εγκαταλειφθεί, δεν είναι μόνος, η πολιτική μας οικογένεια είναι αλληλέγγυα με αυτόν», δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και ευρωβουλευτής της Βουλγαρίας, Sergei Stanishev, ο οποίος βρέθηκε έξω από τις φυλακές της Ανδριανούπολης μαζί με ευρωβουλευτές και νομοθέτες από τη Σουηδία, τη Γαλλία και την Αυστρία.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει «κανένας συμβιβασμός» με πολιτικά κριτήρια, όσο η Τουρκία επιδιώκει να ενταχθεί στην ΕΕ, παραμένοντας στάσιμη.

Ο Hisyar Özsoy, αντιπρόεδρος του HDP και επικεφαλής διεθνών υποθέσεων, επέκρινε την απροθυμία των αρχών να επιτρέψουν τις επισκέψεις στον Demirtas.

«Υπάρχει μια σοβαρή πολιτική της απομόνωσης… έχουν μειώσει τις σχέσεις με τον έξω κόσμο στο χαμηλότερο επίπεδο», δήλωσε.

Περισσότερα εδώ.