Επιστολή σε Ντάισελμπλουμ από ευρωβουλευτές για το ελληνικό χρέος
5 Δεκεμβρίου, 2016
Η Δανία επιλέγει ευρωσκεπτικιστή για υπουργό εξωτερικών
5 Δεκεμβρίου, 2016

Σολάνα: Tο Brexit θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή άμυνα

Η ΕΕ έχει σπαταλήσει δύο χρόνια προετοιμάζοντας την ενοποίηση της ενεργειακής της αγοράς. Ο πρώην Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα δήλωσε στην ισπανική Euractiv.com ότι η Ενεργειακή Ένωση θα πρέπει να γίνει πραγματικότητα το συντομότερο δυνατό, όπως επίσης και η ενδυνάμωση της συνεργασίας στην ασφάλεια.

O Χαβιέ Σολάνα είναι πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και πρώην Ύπατος Εκπρόσωπος για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας.

Σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη την Παρασκευή (25 Νοεμβρίου), ο Χαβιέ Σολάνα ζήτησε η Ενεργειακή Ένωση  «να γίνει πραγματικότητα», δεδομένης της συσχέτισης ενεργειακής ασφάλειας και γεωπολιτικής.

Πέρα από την προφανή επίπτωση για τον ρόλο της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ: «Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε τι θα κάνουν οι ΗΠΑ για την ενέργεια. Σε ποιο βαθμό θα επηρεάσει ο προστατευτισμός το θέμα; Πώς θα μοιάζει η παραγωγή τους; Θα συνεχίσουν οι ΗΠΑ τα σχέδια που ξεκίνησε ο Μπαράκ Ομπάμα;»

Όλα θα αποκαλυφθούν όταν ο Τραμπ μπει στο Οβάλ Γραφείο, δήλωσε ο Σολάνα. Προέτρεψε την Ευρώπη να αναλάβει «ενεργό ρόλο» στην εφαρμογή της νομοθεσίας που έχει περάσει τα τελευταία δύο χρόνια και την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει αυτή την εβδομάδα σε μια νέα δέσμη νομοθετικών μέτρων.

Περισσότερα εδώ.