Αριθμός-ρεκόρ αφίξεων μεταναστών στην Ιταλία για το 2016
5 Δεκεμβρίου, 2016
Η Επιτροπή διαμορφώνει την νέα μάχη για την ενεργειακή αποδοτικότητα στην ΕΕ
5 Δεκεμβρίου, 2016

Τουρκία: Εντός δυο εβδομάδων το ν/σ για τη συνταγματική αναθεώρηση

Μέσα στο επόμενο 15ήμερο θα υποβληθεί στην τουρκική βουλή η πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση, που θα αυξάνει τις εξουσίες του Ερντογάν. Σε δημοψήφισμα η αναθεώρηση την άνοιξη.

Το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας, το AKP, θα υποβάλει εντός δυο εβδομάδων στη βουλή νομοσχέδιο για τη συνταγματική αναθεώρηση η οποία θα διευρύνει τις προεδρικές εξουσίες, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της συνταγματικής επιτροπής του κοινοβουλίου.

Ο βουλευτής του AKP Mustafa Sentop δήλωσε πως το σύνταγμα της Τουρκίας και το κοινοβουλευτικό σύστημα πρέπει να αλλάξουν για χάρη της προόδου της Τουρκίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

«Θα δώσουμε στη βουλή την πρόταση εντός 15 ημερών. Θα παρουσιάσουμε μια συνταγματική αλλαγή για να έχουμε την πρόταση του λαού μας σε δημοψήφισμα που θα διενεργηθεί την άνοιξη», ανέφερε κατά τη διάρκεια πανεπιστημιακού συνεδρίου.

Το AKP θέλει τη στήριξη του εθνικιστικού κόμματος της αντιπολίτευσης MHP προκειμένου να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στη βουλή για να εγκριθεί η αναθεώρηση, προτού την υποβάλει σε δημοψήφισμα.

Αξιωματούχοι που έχουν δει το νομοσχέδιο ανέφεραν αυτόν τον μήνα στο Reuters πως με αυτό ο Ερντογάν θα μπορούσε να κυβερνά την Τουρκία μέχρι το 2029.

Περισσότερα εδώ.