«Αερομαχίες» για τα τέλη αεροδρομίων στην Ευρώπη
6 Δεκεμβρίου, 2016
«Απολύτως καρκινογόνος» η υπεριώδης ακτινοβολία των σολάριουμ
6 Δεκεμβρίου, 2016

Βερολίνο: Αδιανόητο να ανοίξουν τώρα νέα κεφάλαια για την Τουρκία, αλλά συνεχίζουμε

Αυτή τη στιγμή είναι «αδιανόητο» να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η ενταξιακή διαδικασία έχει λήξει, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η δήλωση Ζάιμπερτ εν μέρει επιβεβαιώνει και εν μέρει διαψεύδει δημοσίευμα της εφημερίδας Bild που ήθελε την κ. Μέρκελ να έχει διαμηνύσει σε βουλευτές της πως είναι αντίθετη στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων, με το δημοσίευμα όμως να εκτιμά ότι αυτό ουσιαστικά σημαίνει κατάρρευση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Άγκυρα.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, το άνοιγμα περαιτέρω κεφαλαίων είναι αδιανόητο», όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η παραδοσιακή στάση της καγκελαρίου απέναντι στην Τουρκία έχει αλλάξει, διευκρίνισε ο κ. Ζάιμπερτ, προσθέτοντας με νόημα ότι Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία «διαπραγματεύονται επί χρόνια χωρίς να προεξοφλούμε το αποτέλεσμα».

Υπογράμμισε ότι «η θέση της καγκελαρίου Μέρκελ για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν έχει αλλάξει». Η κ. Μέρκελ έχει στο παρελθόν χαρακτηρίσει την Τουρκία πολύτιμο εταίρο, με τον οποίο η Ευρώπη πρέπει να διατηρήσει ανοιχτούς τους δίαυλους διαβούλευσης.

Οι σχέσεις Ευρώπης – Τουρκίας έχουν επιδεινωθεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου στη γείτονα χώρα, τον Ιούλιο, όμως το Βερολίνο και τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε. τάσσονται κατά του παγώματος των ενταξιακών συζητήσεων.

Οι διαπραγματεύσεις για ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. άρχισαν επίσημα το 2005, όμως έως σήμερα η Άγκυρα έχει καταφέρει να κλείσει μόλις ένα από τα 35 κεφάλαια.

Περισσότερα εδώ.