Πάνος Καρβούνης: “Δεν υπάρχει περίπτωση 4ου μνημονίου”
6 Δεκεμβρίου, 2016
Ολάντ: Δεν θα είμαι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές
6 Δεκεμβρίου, 2016

Κάτω από το 10% η ανεργία στην Ευρωζώνη

Η ανεργία στην ευρωζώνη έπεσε για πρώτη φορά κάτω από το ψυχολογικό όριο του 10% από τον Απρίλιο του 2011, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου.

Η πτώση αυτή αποτελεί μια ευπρόσδεκτη ώθηση για την ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία ακόμη σέρνεται από την κρίση χρέους της ευρωζώνης και αντιμετωπίζει νέα προβλήματα όπως το Brexit και η άνοδος του λαϊκισμού.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανεργία στα 19 κράτη της ευρωζώνης έπεσε κάτω του ορίου του 10% τον Σεπτέμβριο, μετά την αναπροσαρμογή εκ μέρους της Eurostat των δικών της δεδομένων για εκείνον τον μήνα σε 9,9%.

Το Οκτώβριο η ανεργία μειώθηκε επιπλέον στο 9,8%, το χαμηλότερο εδώ και επτά χρόνια και πολύ πιο χαμηλό από την πρόβλεψη του Bloomberg για 10%.

Οι χώρες με κρίσιμες εκλογές μπροστά τους τα πάνε καλά, με την ανεργία στην Ιταλία να πέφτει στο 11,6% λίγες μέρες πριν από το δημοψήφισμα το οποίο θα μπορούσε να κρίνει τη μοίρα του Πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Μια δεύτερη συνεχής χρονιά με πτωτική τάση κατέβασε το ποσοστό στη Γαλλία στο 9.7%, μια σημαντική εξέλιξη πριν από τις προεδρικές εκλογές της επόμενης χρονιάς οι οποίες ενδεχομένως να οδηγήσουν στην άνοδο της ακροδεξιάς υποψηφιότητας της Μαρ Λεπέν.

Οι περισσότερες δουλειές «είναι κλειδί για το αν οι καταναλωτές της ευρωζώνης πρόκειται να συμβάλουν στην ανάπτυξη τους επόμενους μήνες» δήλωσε ο Howard Archer της IHS Global Insight.

«Μια συνεχής ανησυχία είναι ότι η αυξανόμενη πολιτική αβεβαιότητα θα μπορούσε να πλήξει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και να οδηγήσει σε πιο δειλά βήματα για την τόνωση των επενδύσεων και την αύξηση της απασχόλησης

Στο χειρότερο σημείο της κρίσης του χρέους η ανεργία στην ευρωζώνη άγγιξε το 12.1%

Περισσότερα εδώ.