Για αυτοκίνητα βόμβες από το ISIS προειδοποιεί η Europol
6 Δεκεμβρίου, 2016
Κομισιόν: Η Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία της Ελλάδας
6 Δεκεμβρίου, 2016

Ο Πούτιν περιορίζει την αντιδυτική ρητορική, αναμένοντας τον Τραμπ

Ο Πρόεδρος Πούτιν χρησιμοποίησε ασυνήθιστα συμφιλιωτικό τόνο στην ετήσια ομιλία του προς το έθνος χτες 1η Δεκεμβρίου, αναφέροντας ότι η Μόσχα θέλει να τα βρει με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ και ότι αναζητά φίλους και όχι εχθρούς.

Ο Πούτιν σε προηγούμενες ομιλίες του έχει καταφερθεί με σφοδρότητα εναντίον της Δύσης και των ΗΠΑ πιο συγκεκριμένα, αλλά αυτή τη φορά μετρίασε την κριτική του και επικέντρωσε στην ομιλία του περισσότερο σε εσωτερικά  οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα.

«Δεν θέλουμε αντιπαράθεση με κανένα. Δεν τη χρειαζόμαστε. Δεν ψάχνουμε και ποτέ δεν ψάξαμε για εχθρούς. Θέλουμε φίλους», είπε ο Πούτιν στην πολιτική ελίτ της Ρωσίας σε μια από τις μεγαλύτερες αίθουσες του Κρεμλίνου.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ. Έχουμε κοινή ευθύνη να διασφαλίσουμε τη διεθνή ασφάλεια».

Κάθε συνεργασία ΗΠΑ- Ρωσίας θα πρέπει να είναι αμοιβαία επωφελής και επί ίσοις όροις, είπε.

Ο Πούτιν προηγουμένως αναφέρθηκε ότι στην ελπίδα του να είναι ο Τραμπ αυτός που θα βοηθήσει στην αποκατάσταση των τεταμένων σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας, και ως εκ τούτου αναλυτές δήλωσαν ότι είναι μάλλον απίθανο να εντείνει την αντιδυτική ρητορική του πριν από την ορκωμοσία της κυβέρνησης του Τραμπ τον Ιανουάριο.

Ο ηγέτης της Ρωσίας είπε ότι ελπίζει να βρεθεί κοινό έδαφος με την Ουάσιγκτον για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας.

Αυτό ήταν μια νύξη για την Συρία όπου η Ρωσία υποστηρίζει τον Πρόεδρο Ασσαντ ενώ η απερχόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ τους αντικαθεστωτικούς επαναστάτες.

Η Ρωσία ελπίζει ότι ο Τραμπ θα της επιτρέψει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και θα συνεργαστεί στρατιωτικά στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Ο τόνος που χρησιμοποίησέ ο Πούτιν ήταν πιο μετριοπαθής από ότι συνήθως, αλλά ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία θα συνεχίζει να διεκδικεί δυναμικά τα συμφέροντά της.

Διαμαρτυρόμενος για τη διασπορά «μυθευμάτων» περί εμπλοκής της Ρωσίας σε εκλογές άλλων χωρών και ρωσικής επιθετικότητας, είπε ότι η Μόσχα επιθυμεί να καθορίζει μόνη της το πεπρωμένο της.

«Θα οικοδομήσουμε το μέλλον μας χωρίς να ακούσουμε κανέναν άλλο», είπε.

Ο κύριος αποδέκτης της ομιλία Πούτιν από ότι φαίνεται ήταν ο ρωσικός λαός.

Το μήνυμα του ήταν ότι τα χειρότερα πέρασαν όσον αφορά την οικονομική κρίση και ότι τώρα είναι καιρός για στροφή στη βελτίωση του επιπέδου ζωής  επενδύοντας περισσότερα στην εκπαίδευση και την υγεία.

Οι επόμενες προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν το 2018, και ακόμη αν και δεν έχει δηλώσει ότι θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία, ο Πούτιν αναμένεται από πολλούς να κατέβει ως υποψήφιος.

Περισσότερα εδώ.