Νικητές και χαμένοι του Ιταλικού δημοψηφίσματος
6 Δεκεμβρίου, 2016
Επίσημα υποψήφιος για τη Γαλλική Προεδρία ο Μανουέλ Βαλς
6 Δεκεμβρίου, 2016

Σε άνοδο η στρατικοποίηση της Ευρώπης λόγω Ρωσίας

Η στρατικοποίηση στην Ευρώπη έχει ενταθεί με πέντε από τις χώρες της να βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα της κατάταξης ενός νέου δείκτη, ο οποίος αντιπαραβάλλει τις δαπάνες για την άμυνα με τους κοινωνικούς παράγοντες όπως αναφέρει η EurActiv Γερμανίας.

Σύμφωνα με το νέο Δείκτη για την Παγκόσμια Στρατικοποίηση (Global Militarisation Index (GMI)) του Διεθνούς Κέντρου για την Ύφεση της Βόννης (Bonn International Centre for Conversion (BICC)), η προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία και η παρατεταμένη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία, έχουν οδήγησε σε περισσότερη στρατικοποίηση, ιδιαίτερα της Ανατολικής Ευρώπης.

Ο GMI έχει πεδίο αναφοράς 152 χώρες και συγκρίνει τις σχετικές δυνατότητες των εθνικών στρατών με κοινωνικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, οι δαπάνες για την άμυνα συγκρίνονται με τις δαπάνες επί του ΑΕΠ για την υγεία.

Η ίδια η Ουκρανία προχώρησε σε σημαντική αναβάθμιση της αμυντικής επιχειρησιακής δυνατότητας. Η μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης έκανε ένα άλμα στον δείκτη από την 23η θέση το 2015 στην 15η το 2016. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην πρώτη δεκάδα είναι η Αρμενία, η Ρωσία, η Κύπρος, η Ελλάδα και το Αζερμπαϊτζάν.

Περισσότερα εδώ.