Πυραυλικές δοκιμές της Ουκρανίας κοντά στην Κριμαία. Αντιδρά η Ρωσία
6 Δεκεμβρίου, 2016
«Αερομαχίες» για τα τέλη αεροδρομίων στην Ευρώπη
6 Δεκεμβρίου, 2016

Τα θέλει όλα η Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Με λίστα αιτημάτων προσήλθε στις Βρυξέλλες ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ, ζητώντας, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», νέα Σύνοδο Κορυφής και υλοποίηση όλου του πακέτου της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου.

Ο Τούρκος αξιωματούχος, που συμμετείχε σε «τετραμερή» συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς και τους Επιτρόπους Αβραμόπουλο και Κινγκ, δήλωσε ότι η Τουρκία θεωρεί ότι το αδιέξοδο στις σχέσεις με τις Βρυξέλλες θα αρθεί μόνο στο πλαίσιο μιας νέα Συνόδου Κορυφής. Διευκρίνισε ότι στην επιδιωκόμενη Σύνοδο θα πρέπει να τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα που εκκρεμούν, περιλαμβανομένης της ελευθέρωσης θεωρήσεων διαβατηρίων για 79 εκατομμύρια Τούρκους, της αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας και του ξεπαγώματος διαπραγματευτικών κεφαλαίων.

Ο κ. Τσελίκ αποκάλυψε ότι οι συζητήσεις με την Κομισιόν λαμβάνουν χώρα στη βάση εγγράφου που υπέβαλε προς την Άγκυρα ο Αντιπρόεδρος Τίμερμανς, με προφανείς στόχους την υλοποίηση της Συμφωνίας στο Προσφυγικό και την ελευθέρωση των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες. Οι προτάσεις της Κομισιόν έτυχαν επεξεργασίας από Επιτροπή τεσσάρων υπουργών της Τουρκίας (ΥΠΕΞ, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων), οι οποίοι θα υποβάλουν δική της εισήγηση προς τον Πρωθυπουργό Γιλντιρίμ και τον Πρόεδρο Ερντογάν. Εάν διαφανεί ότι υπάρχει κοινό έδαφος για συμφωνία, τότε θα προσκληθεί ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν στην Άγκυρα «για τα περαιτέρω».

Περισσότερα εδώ.