Ξαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις, 12 Δεκεμβρίου η πολυμερής για το Κυπριακό
6 Δεκεμβρίου, 2016
Για αυτοκίνητα βόμβες από το ISIS προειδοποιεί η Europol
6 Δεκεμβρίου, 2016

Το παρασκήνιο της απόσυρσης του Ολάντ

O Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σόκαρε τη Γαλλία χθες, ανακοινώνοντας ότι δεν θα επιδιώξει δεύτερη θητεία το επόμενο έτος, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη αντιδημοτικότητα του ανοίγοντας έτσι το δρόμο για κάποια άλλη αριστερή υποψηφιότητα να αντιπαρατεθεί εκείνης του συντηρητικού Φρανσουά Φιγιόν και της ακροδεξιάς Marine Le Pen.

Η αιφνίδια ανακοίνωση – πιο σωστά η παραδοχή ότι αν κατέβαινε ξανά θα μείωνε τις πιθανότητες για το Σοσιαλιστικό Κόμμα – σηματοδοτεί την πρώτη φόρα από την ίδρυση της πέμπτης γαλλικής δημοκρατίας το 1958 που ένας εν ενεργεία Πρόεδρος δεν διεκδικεί δεύτερη θητεία.

«Έχω συνειδητοποιήσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε μια πορεία χωρίς αρκετή υποστήριξη, οπότε αποφάσισα να μην είμαι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές» δήλωσε με φανερή θλίψη στο τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Ολάντ.

Μετά την ψήφο για το Brexit και την εκλογή Τραμπ, οι εκλογές του ερχόμενου Απριλίου – Μαΐου στη Γαλλία αποτελούν άλλο ένα τεστ που θα δοκιμάσει την αγανάκτηση του εκλογικού σώματος ενάντια στις πολιτικές ελίτ, με την Λε Πεν να ποντάρει στην απελπισία για το μεταναστευτικό, την λιτότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν φέρει τα πάνω κάτω στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας. Ο πρώην Πρόεδρος Σαρκοζί αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο και έπειτα το φαβορί των Συντηρητικών Αλεν Ζιπέ έχασε από τον Φιγιόν, έναν αναθεωρητικό του κόμματος ο οποίος βαδίζει στα χνάρια της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Η υποχώρηση του Ολάντ αυξάνει τις πιθανότητες για τον πρωθυπουργό του, Μανουέλ Βαλς, να θέσει υποψηφιότητα στις προκριματικές εκλογές των Σοσιαλιστών το Μάϊο.

Περισσότερα εδώ.