Η Ισλανδία εξετάζει ξανά την ένταξη στην ΕΕ
7 Ιανουαρίου, 2017
Πολωνός ΥΠΕΞ: Ο Τουσκ είναι «σύμβολο του κακού και της ηλιθιότητας»
7 Ιανουαρίου, 2017

Σταθερή ανάκαμψη της βιομηχανίας στην Ευρωζώνη σύμφωνα με νέα στοιχεία

Τα πρώτα οικονομικά στοιχεία του έτους δείχνουν ενθαρρυντικά σημάδια ότι η οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης είναι σταθερή και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, παρά τις ζοφερές προβλέψεις.

Η βιομηχανία επεκτάθηκε τον Δεκέμβριο με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Απρίλιο του 2011. Οι παραγγελίες αυξήθηκαν, παρά την άνοδο των τιμών λόγω της αύξησης του κόστους των πρώτων υλών. «Οι κατασκευαστές στην Ευρωζώνη μπαίνουν με το δεξί στο 2017 με μια ισχυρή βάση, αφού το 2016 έληξε με αύξηση της παραγωγή», δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit η οποία διενήργησε τις έρευνες.

«Για να βάλετε τα στοιχεία PMI σε προοπτική η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε με τον εντυπωσιακό ετήσιο ρυθμό περίπου 4%.» Η έρευνα έδειξε ότι η αύξηση ήταν μεγαλύτερη στις Κάτω Χώρες και την Αυστρία.

Η άνοδος της γερμανικής βιομηχανίας ανήλθε στο υψηλότερο σημείο εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, οδηγούμενη από την αυξανόμενη ζήτηση από την Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Ελλάδα η συρρίκνωση ήταν με βραδύτερο ρυθμό.

Μια ισχυρή απόδοση σημειώθηκε επίσης στην Ιταλία, όπου ο δείκτης ήταν 53,2 (πολύ πάνω από το κρίσιμο επίπεδο 50). Αυτό το γεγονός θα καθησυχάσει τους επενδυτές, οι οποίοι έχουν ανησυχήσει από τα προβλήματα του τραπεζικού κλάδου και την αλλαγή στην κυβέρνηση μετά από το αποτυχημένο δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση.

Περισσότερα εδώ.