«Φλέρτ» Μανουέλ Βαλς με παραδοσιακούς αριστερούς ψηφοφόρους
7 Ιανουαρίου, 2017
Τέλος της πολιτικής κρίσης στη Ρουμανία μετά τη νέα κυβέρνηση;
7 Ιανουαρίου, 2017

Σχέδιο Γιούνκερ: Το 2016 έκλεισε με συμφωνίες και στα 28 κράτη μέλη

Με τη σχετική συμφωνία που υπογράφηκε στις 23 Δεκεμβρίου στην Κύπρο, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) συμβάλλει πλέον την τόνωση των επενδύσεων, την υποστήριξη της απασχόλησης και την ενίσχυση της ανάπτυξης και στα 28 κράτη μέλη.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος αρμόδιος για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα, κ. Γίρκι Κάταϊνεν, δήλωσε: «Το ΕΤΣΕ έχει ήδη αποδείξει ότι αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την επιστροφή των επιπέδων των επενδύσεων σε μια μακροπρόθεσμα βιώσιμη τροχιά. […]. Από κοινού με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), πρέπει τώρα να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να αξιοποιήσουμε περαιτέρω την μέχρι τώρα επιτυχία του ΕΤΣΕ στους τομείς της απασχόλησης και της ανάπτυξης».

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κ. Werner Hoyer, δήλωσε: «Η πρωτοποριακή χρήση της εγγύησης του προϋπολογισμού ΕΤΕπ-ΕΕ έχει αρχίσει να αποδίδει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Το ΕΤΣΕ βασίζεται στη στενή συνεργασία του ομίλου της ΕΤΕπ σε ένα ευρύ φάσμα τομέων και στη χρήση διαφόρων χρηματοπιστωτικών προϊόντων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ΕΤΣΕ θα συνεχίσει να καθοδηγεί τη φιλοδοξία μας για προσέγγιση νέων χρηματοδοτικών εταίρων, στοχεύοντας σε νέα έργα και στις ΜΜΕ που χρειάζονται χρηματοδότηση».

Σε 18 μόνο μήνες από τη δρομολόγηση της εγγύησης του ΕΤΣΕ, τα δάνεια του ομίλου της ΕΤΕπ μέσω του ΕΤΣΕ βρίσκονται σε καλή πορεία κινητοποίησης του αρχικού στόχου των 315 δισ. ευρώ σε πρόσθετες επενδύσεις στην πραγματική οικονομία έως το 2018. Έχουμε ήδη υπερβεί το μισό αυτού του αρχικού στόχου. Σύμφωνα με στοιχεία του Δεκεμβρίου 2016, οι πράξεις που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη αντιπροσωπεύουν επί του παρόντος συνολικό όγκο χρηματοδότησης ύψους 30,6 δισ. ευρώ. Οι εν λόγω πράξεις αφορούν σήμερα και τα 28 κράτη μέλη και αναμένεται να κινητοποιήσουν συνολικές επενδύσεις ύψους άνω των 164 δισ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχει εγκρίνει 176 έργα υποδομής για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ). Τα έργα αυτά αντιπροσωπεύουν χρηματοδότηση ύψους 22,4 δισ. ευρώ. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ) έχει εγκρίνει 244 συμφωνίες χρηματοδότησης ΜΜΕ, με συνολική χρηματοδότηση από το ΕΤΣΕ ύψους 8,1 δισ. ευρώ. Πάνω από 388 000 ΜΜΕ και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης αναμένεται να ωφεληθούν.

Περισσότερα εδώ.