Σχέδιο Γιούνκερ: Το 2016 έκλεισε με συμφωνίες και στα 28 κράτη μέλη
7 Ιανουαρίου, 2017
Γαλλία: Σύστημα καρτών για την καταπολέμηση της παράνομης εργασίας
7 Ιανουαρίου, 2017

Τέλος της πολιτικής κρίσης στη Ρουμανία μετά τη νέα κυβέρνηση;

Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Sorin Grindeanu κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο της Ρουμανίας με ευρεία πλειοψηφία χθες (4 Ιανουαρίου), λήγοντας την πολιτική κρίση η οποία διήρκησε ένα χρόνο.

Η κίνηση αυτή ήρθε μόλις πέντε ημέρες μετά που ο κεντροδεξιός πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις ανέθεσε στον Grindeanu την κυβερνητική εντολή λήγοντας εβδομάδες πολιτικής αβεβαιότητας μετά τη νίκη της αριστεράς στις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου. «Ελπίζω να χτίσουμε μια Ρουμανία όπου η ανάπτυξη να αντικατοπτρίζεται στην ευημερία όλων των πολιτών» δήλωσε Grindeanu στα δύο σώματα του κοινοβουλίου.

Η νέα κυβέρνηση εγκρίθηκε με 295 ψήφους υπέρ και 133 κατά επί του συνόλου των 465 βουλευτών, σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση. Θα πραγματοποιήσει το πρώτο της υπουργικό συμβούλιο το βράδυ της Τετάρτης. Η ανάθεση του σχηματισμού κυβέρνησης στον Grindeanu από τον Γιοχάνις έληξε την πολιτική αναταραχή η οποία προκλήθηκε όταν ο πρόεδρος απέρριψε την προηγούμενη υποψήφια η οποία θα ήταν η πρώτη γυναίκα της χώρας και η πρώτη μουσουλμάνα πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση Grindeanu έχει 26 χαρτοφυλάκια σε σύγκριση με τα 21 της προηγούμενης. Οι σοσιαλδημοκράτες (PSD) κέρδισαν την πλειοψηφία τον περασμένο μήνα μαζί με τους συμμάχους τους από το  ALDE με 250 από τις 465 έδρες. Αυτές οι εκλογές προκλήθηκαν από την κατάρρευση της προηγούμενης κυβέρνησης του PSD μετά τις οργισμένες διαδηλώσεις το 2015 με αφορμή την πυρκαγιά σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, η οποία ευθύνεται για το θάνατο 64 ανθρώπων.

Τα αίτια της πυρκαγιάς οφείλονταν σε διαφθορά – κάτι που οι Βρυξέλλες συχνά επισημαίνουν από την ένταξη της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007. Το PSD πρότεινε αρχικά την  Sevil Shhaideh ως υποψήφια για την πρωθυπουργία, αλλά ο Γιοχάνις την απέρριψε, χωρίς να δώσει κάποια αιτιολογία.

Περισσότερα εδώ.