Η Γαλλία μπαίνει στην αγορά των πράσινων ομολόγων
7 Ιανουαρίου, 2017
Σχέδιο Γιούνκερ: Το 2016 έκλεισε με συμφωνίες και στα 28 κράτη μέλη
7 Ιανουαρίου, 2017

«Φλέρτ» Μανουέλ Βαλς με παραδοσιακούς αριστερούς ψηφοφόρους

Ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς υποσχέθηκε ότι θα αποφύγει τις δρακόντειες περικοπές των δημοσίων δαπανών σε μια προσπάθεια να προσελκύσει τους παραδοσιακούς αριστερούς ψηφοφόρους, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης του για την υποψηφιότητα που έθεσε για επικεφαλής του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, χτες Τρίτη (3 Ιανουαρίου).

Ο Βαλς, ο οποίος παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα ως επικεφαλής της κυβέρνησης έτσι ώστε να διεκδικήσει το χρίσμα του Σοσιαλιστικού κόμματος, πρότεινε επίσης την αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας το οποία θα παρέχει ουσιαστική βοήθεια σε πολλούς ανέργους χωρίς να χρειάζεται να αποδείξουν ότι αναζητούν ενεργά εργασία.

Ο Βαλς, 54 χρονών, είπε στους ψηφοφόρους ότι θα αντιμετωπίσουν ένα «μεγάλο κίνδυνο» για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών από το δημόσιο τομέα και την απασχόληση αν στις προεδρικές εκλογές κερδίσει το φαβορί, ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν. Ενώ οι δημοσκόποι εκτιμούν ότι ο Βαλς είναι πιθανό να εξασφαλίσει το εισιτήριο στις προκριματικές εκλογές αυτό το μήνα, η αριστερά βρίσκεται πολυδιασπασμένη και ο κάθε υποψήφιος των Σοσιαλιστών θα πρέπει να δώσει μάχη για να προχωρήσει πέρα από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας στα επόμενα δύο στάδια, τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Οι δημοσκόποι προβλέπουν ότι ο Φιγιόν και η ακροδεξιά ηγέτης του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν θα βρεθούν στο δεύτερο γύρο με το Φιγιόν να αναδεικνύεται νικητής. Το Εθνικό Μέτωπο έχει διεισδύσει  μεταξύ των παραδοσιακών σοσιαλιστών ψηφοφόρων με τις  προστατευτικές οικονομικές πολιτικές του, και πολλοί από αυτούς αισθάνονται προδομένοι από το Βαλς ο οποίος ηγήθηκε των μεταρρυθμίσεων υπέρ των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της προεδρίας Φρανσουά Ολάντ.

Περισσότερα εδώ.