Πρόοδος στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης για τη μετανάστευση με τις τρίτες χώρες
8 Ιανουαρίου, 2017
Νέοι κανόνες με στόχο τη δραστική μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
8 Ιανουαρίου, 2017

605 εκατ. από την ΕΕ σε 314 εξέχοντες ερευνητές – Ελληνικές επιτυχίες!

Στις 13/12, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ) ανακοίνωσε τη χορήγηση Επιχορηγήσεων Εδραίωσης σε 314 κορυφαίους ερευνητές 39 εθνικοτήτων στην Ευρώπη 3 εκ των οποίων είναι ελληνικής καταγωγής.

Ανάμεσα τους οι Τσακίρης Εμμανουήλ (Royal Holloway and Bedford New College – Ηνωμένο Βασίλειο), Αδαμαντίδη ς Αντώνης (University of Bern – Ελβετία) και Αμοιρίδης Βασίλης (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών – Ελλάδα) κ.ά. Η χρηματοδότηση, συνολικού ύψους 605 εκατομμυρίων ευρώ, θα προάγει, για παράδειγμα, νέες αναγεννητικές θεραπείες για καρδιοπάθειες, καινοτόμους αλγορίθμους για ανθεκτικότερα δίκτυα πληροφορικής ή την κατανόηση του τρόπου λειτουργίας των παράνομων αγορών εργασίας.

Ο κ. Κάρλος Μοέδας, Επίτροπος αρμόδιος για θέματα έρευνας, επιστήμης και καινοτομίας, δήλωσε τα εξής: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας ιδρύθηκε για να εξευρεθεί η καλύτερη ποιότητα στην επιστήμη την οποία πρέπει να διαφυλάσσουμε, να τιμούμε και να στηρίζουμε, ώστε να καταστεί η Ευρώπη κέντρο διεθνούς επιστημονικής αριστείας. Οι νέοι δικαιούχοι της επιχορήγησης έλαβαν αυτήν την ανταγωνιστική χρηματοδότηση διότι είναι κορυφαίοι επιστήμονες με πραγματικά ρηξικέλευθες ιδέες· η επένδυση στην επιτυχία τους θα αποδώσει καρπούς». Οι Επιχορηγήσεις Εδραίωσης του ΕΣΕ χορηγούνται σε εξέχοντες ερευνητές, ανεξαρτήτως εθνικότητας και ηλικίας, με πείρα μετά τη διδακτορική τους διατριβή 7 έως 12 ετών και πολλά υποσχόμενες επιστημονικές επιδόσεις. Τα ερευνητικά έργα που έχουν προτείνει οι νέοι επιχορηγούμενοι καλύπτουν ευρύ φάσμα θεμάτων στις φυσικές και μηχανολογικές επιστήμες, στις βιοεπιστήμες, καθώς και στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες (βλ. περισσότερα παραδείγματα).

Το ΕΣΕ, το οποίο δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007, είναι ο πρώτος ευρωπαϊκός χρηματοδοτικός οργανισμός για έρευνα αιχμής. Κάθε χρόνο, επιλέγει και χρηματοδοτεί τους άριστους και πιο δημιουργικούς ερευνητές οποιασδήποτε εθνικότητας και ηλικίας, για την υλοποίηση σχεδίων που εδρεύουν στην Ευρώπη.

Περισσότερα εδώ.