10 εκατομμύρια Ευρωπαίοι βρήκαν εργασία χάρη στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο
8 Ιανουαρίου, 2017
Γκάμπριελ: Yπαρκτό σενάριο η κατάρρευση της Ευρώπης
12 Ιανουαρίου, 2017

Αντιδρά η Επιτροπή στην ανάθεση ουγγρικού πυρηνικού προγράμματος σε ρωσική εταιρία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι διατεθειμένη να συνδράμει την Ουγγαρία να τερματίσει την έρευνα σχετικά με το αμφιλεγόμενο έργο κατασκευής πυρηνικού σταθμού Paks ΙΙ ύψους 12 δις €, σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή της EurActiv.com

Τα υπομνήματα από την Επιτροπή δείχνουν ότι η Γενική Διευθύντρια Ενέργειας, Dominique Ristori, είπε στον Υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας Balazs Sonkodi ότι τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται για να δικαιολογηθεί η απουσία του δημόσιου διαγωνισμού ήταν άκυρα. H Rosatom και η ουγγρική κυβέρνηση κατέληξαν σε συμφωνία τον Ιανουάριο του 2014 να κατοχυρώσουν απευθείας το έργο στην ρωσική εταιρεία. Σε αντάλλαγμα, η Ρωσία θα χρηματοδοτήσει περίπου το 80% του έργου (10 δις €).

Η Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει τη διαδικασία για παραβίαση του κανονισμού το Νοέμβριο του 2015, δεδομένου ότι η Βουδαπέστη παραβίασε τους κανόνες περί δημοσίων συμβάσεων, καθώς δεν απαίτησε ένα δημόσιο και διαφανή διαγωνισμό. Αλλά σε συνάντησή της με τον Sonkodi, η Ristori ήταν διατεθειμένη να υπενθυμίσει ότι η Επιτροπή αποδέχθηκε την έλλειψη δημόσιων συμβάσεων σε παρόμοια περίπτωση.

Περισσότερα εδώ.