Κομισιόν: Ανεπαρκής η κατάσταση στα κέντρα προσφύγων στην Ελλάδα
12 Ιανουαρίου, 2017
Πληρωμές μέσω κινητών μέχρι το 2018 προωθεί η ΕΚΤ
16 Ιανουαρίου, 2017

Ντέρμπι η ψηφοφορία Ταγιάνι-Πιτέλα για την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το Κίνημα των 5 Αστέρων της Ιταλίας τελικώς απέρριψε με ψηφοφορία την πρόταση να ενταχθεί στην φιλελεύθερη ομάδα του ALDE στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αποτέλεσμα να μειωθούν  σημαντικά οι πιθανότητες του ηγέτη των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφστατ να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Συνέλευσης της ΕΕ, όπως δείχνει σχετική έρευνα.

Η VoteWatch ΕΕ δημοσίευσε μια μελέτη, τη Δευτέρα (9 Ιανουαρίου) η οποία καταλήγει στο ότι οι υποψήφιοι των δύο μεγαλύτερων ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Τζιάνι Πιτέλα (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες S&D) και Αντόνιο Ταγιάνι (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) είναι τα φαβορί για τον τελικό γύρο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να εκλέξει τον Πρόεδρο του στις 17 Ιανουαρίου, μετά από την απόφαση του νυν Προέδρου Μάρτιν Σούλτς να επιλέξει να συνεχίσει την καριέρα του στη γερμανική πολιτική.

Σε αντίθεση με προηγούμενες περιπτώσεις, δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ του ΕΛΚ και του S&D να υποστηρίξουν ένα κοινό υποψήφιο. Συνολικά υπάρχουν οκτώ υποψήφιοι, οι οποίοι εκπροσωπούν όλες τις πολιτικές ομάδες. Καθώς η ψηφοφορία είναι μυστική, η VoteWatch συνέκρινε τις απόψεις του καθενός από τους 749 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αυτές των υποψηφίων σε όλα τα θέματα που εξετάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας – πάνω από 4700 ζητήματα πολιτικής.

Με βάση την ίδια μεθοδολογία, η VoteWatch είχε προβλέψει με επιτυχία ότι ο Ταγιάνι θα είναι ο υποψήφιος του ΕΛΚ. Αυτή τη φορά, η VoteWatch προβλέπει ότι η τελική ψηφοφορία θα είναι κρίσιμη. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο Ταγιάνι θα κερδίσει τις εκλογές αν ο κάθε ευρωβουλευτής ψηφίσει σύμφωνα με τις πολιτικές θέσεις που εξέφρασε στο Κοινοβούλιο τα τελευταία δυόμισι χρόνια.

Ο Ταγιάνι προηγείται ελαφρώς του Πιτέλα, με μια διαφορά μόλις 11 ψήφων. Η κατανομή των ψήφων παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το από που προέρχεται η υποστήριξη των δύο υποψηφίων. Ο Πιτέλα θα συγκεντρώσει την πλήρη υποστήριξη των αριστερών κομμάτων (GUE-NGL, οι Πράσινοι και S&D), καθώς και περίπου τα δύο τρίτα των μελών της ALDE. Αυτό δεν θα εξασφαλίσει όμως την νίκη για το Πιτέλα.

Περισσότερα εδώ.