Ντέρμπι η ψηφοφορία Ταγιάνι-Πιτέλα για την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
16 Ιανουαρίου, 2017
Η Ευρώπη απούσα στο Νταβός. Ανατέλλει το άστρο της Κίνας;
16 Ιανουαρίου, 2017

Πληρωμές μέσω κινητών μέχρι το 2018 προωθεί η ΕΚΤ

Τα σχέδια της ΕΚΤ  να συνδέσει τους αριθμούς κινητού τηλεφώνου με τους τραπεζικούς λογαριασμούς των κατόχων τους θα διευκολύνουν τις διατραπεζικές μεταφορές και την εδραίωση της αγοράς πληρωμών της ευρωζώνης όπως αναφέρει η συνεργάτης της EurActiv La Tribune.

Τι θα συνέβαινε αν η πραγματοποίηση πληρωμών ήταν τόσο εύκολη όσο ένα τηλεφώνημα; Τι θα συνέβαινε αν θα μπορούσατε να πληρώσετε ένα φίλο ή μια μικρή επιχείρηση οπουδήποτε στην ΕΕ μόνο με ένα smartphone και τον αριθμό τηλεφώνου του δικαιούχου; Αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα από το επόμενο έτος. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε ένα σχετικό σχέδιο, το οποίο ονόμασε Ευρωσύστημα, την Παρασκευή (6 Ιανουαρίου) σε συνέδριο που διοργανώθηκε από την Τράπεζα της Γαλλίας για την τεχνολογική καινοτομία στις πληρωμές.

«Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του καθεστώτος άμεσων πληρωμών, το Ευρωσύστημα αναμένει την έναρξη μιας τυποποιημένης look-up υπηρεσίας η οποία επιτρέπει διαπροσωπικές πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου, χρησιμοποιώντας τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του δικαιούχου ως αντικατάστατο του IBAN [Διεθνής Αριθμός Τραπεζικού Λογαριασμού]. Αυτή η υπηρεσία θα πρέπει να ξεκινήσει από τα τέλη του 2017 και δεν θα πρέπει να περιορίζεται στα εθνικά ΙΒΑΝ», δήλωσε ο Yves Mersch, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με πηγή κοντά στο έργο, η ιδέα είναι να δημιουργηθεί ένα είδος ευρωπαϊκού καταλόγου για πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου. Ο εν λόγω αριθμός κινητού τηλεφώνου θα ανακατευθύνει τις πληρωμές στον τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής του δικαιούχου. Σύμφωνα με το προτεινόμενο σύστημα, οι διαπροσωπικές πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου θα είναι εφικτές, ανεξάρτητα με το που βρίσκονται στην Ευρώπη οι τραπεζικοί λογαριασμοί. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την οικονομία του διαμοιρασμού. Για παράδειγμα, ένας ευρωπαίος τουρίστας ή φοιτητής οι οποίοι νοικιάζουν ένα δωμάτιο δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να πληρώνουν με μετρητά ή να χρησιμοποιήσουν μια πλατφόρμα όπως η Airbnb.

Το μεγαθήριο των ηλεκτρονικών πληρωμών στην Αμερική PayPal έχει μόλις ξεκινήσει μια διαπροσωπική υπηρεσία μεταφοράς χρημάτων, χρησιμοποιώντας μόνο έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου ή τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η οποία είναι διαθέσιμη χωρίς χρέωση για τις συναλλαγές σε ευρώ εντός του ΕΟΧ.

Η καλιφορνέζικη εταιρεία Square, της οποίας η συσκευή ανάγνωσης καρτών είναι ειδικά προσαρμοσμένη στις ανάγκες των μικρών επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων, σχεδιάζει να δραστηριοποιηθεί στην Ευρώπη αργότερα αυτό το έτος. Ιδρύθηκε από τον Jack Dorsey (του Twitter), και η αξία της αποτιμάται στα 5,3 δισεκατομμύρια $ στη Wall Street, έχει συστήσει μια θυγατρική που ονομάζεται Squareup Europe στο Ηνωμένο Βασίλειο το περασμένο καλοκαίρι και τώρα προσλαμβάνει υπαλλήλους στο Δουβλίνο.

Περισσότερα εδώ.