Γερμανία: Τον Μάρτιο οι επαναπροωθήσεις των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα
16 Ιανουαρίου, 2017
Θέσεις εργασίας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
16 Ιανουαρίου, 2017

«Πραγματιστικός ιδεαλισμός» το σύνθημα της μαλτέζικης Προεδρίας της ΕΕ

Καθώς η ΕΕ εισέρχεται σε μια περίοδο αβεβαιότητας με τις εκλογές στη Γαλλία και τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο πριν την τελική έξοδο, ο πρωθυπουργός της Μάλτας, του οποίου η κυβέρνηση ανέλαβε την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ μέχρι τον Ιούνιο, δεσμεύτηκε την Τετάρτη ( 11 Ιανουαρίου) να ευθυγραμμίσει τις προτεραιότητες της με τις ανησυχίες των πολιτών της ΕΕ.

Παντρεύοντας τον πραγματισμό με τον στόχο της επανένωσης της Ευρώπης, ο Τζόζεφ Μουσκάτ υπερασπίστηκε την άποψη ότι η μικρότερη χώρα στην ΕΕ δεν θα έχει «ψευδαισθήσεις μεγαλείου», αλλά θα κινηθεί με ρεαλισμό, χωρίς να παραβλέψει τα ευρωπαϊκά ιδεώδη. «Ό, τι έργο παράξουμε τους επόμενους έξι μήνες θα μεταφραστεί σε αποτελεσματικές βελτιώσεις για το επίπεδο ζωής των πολιτών της ΕΕ», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μάλτας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, λίγο μετά την υποδοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βαλέτα για να ξεκινήσει η προεδρία της ΕΕ.

Καταδεικνύοντας τη μεγάλη απομάκρυνση των ελίτ από τους απλούς πολίτες, ο Μουσκάτ δεσμεύτηκε να φέρει στο προσκήνιο της προεδρίας του τον απλό άνθρωπο και  να επικεντρωθεί στην αναζωογόνηση του οράματος της ΕΕ, το οποίο έχει χάσει τη δυναμική του, ως αποτέλεσμα των διχαστικών κρίσεων. Οι Μαλτέζοι έχουν ως σλόγκαν της προεδρίας τους το «rEUnion».

Τον προσεχή Μάρτιο, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα συγκεντρωθούν στην πρωτεύουσα της Ιταλίας για τον εορτασμό της 60ής επετείου της Συνθήκης της Ρώμης. Η συνάντηση θα είναι μια ευκαιρία για τη διατύπωση ενός νέου οράματος για την Ευρώπη. Η προετοιμασία θα ξεκινήσει στη σύνοδο κορυφής στη Μάλτα στις 3 Φεβρουαρίου, όπου οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συναντηθούν για να συζητήσουν το μέλλον της Ένωσης, χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο, ένας διάλογος ο οποίος ξεκίνησε στην Μπρατισλάβα.

«Στις ευρωπαϊκές αξίες που μας έχουν κρατήσει ενωμένους για 60 χρόνια, μπορούμε να βρούμε τις λύσεις στα ερωτήματα που μας απευθύνουν οι λαοί μας» είπε Μουσκάτ στην τελετή έναρξης.

Περισσότερα εδώ.