Η Ευρώπη απούσα στο Νταβός. Ανατέλλει το άστρο της Κίνας;
16 Ιανουαρίου, 2017
Erasmus: Οι φιλοευρωπαίοι ζητούν αύξηση της χρηματοδότησης
16 Ιανουαρίου, 2017

Φιλανδία: Πρώτη χώρα στην ΕΕ που υιοθετεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Η αντιπαράθεση μεταξύ των υπέρμαχων και των αντιπάλων της ιδέας ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (ΕΕΕ) είναι έντονες, αλλά η Φινλανδία πήρε την πρωτοβουλία και υλοποίησε την ιδέα σε εθνικό επίπεδο με ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο μπορεί να αποτελέσει ορόσημο. Η EurActiv Γερμανίας αναφέρει.

Έχουν εισβάλλει στην καθημερινή μας ζωή εδώ και λίγο καιρό: η Τεχνητή Νοημοσύνη, η βιογενετική και το Διαδίκτυο των πραγμάτων θεωρούνται τώρα καθημερινότητα. Όπως έκαναν οι πρόδρομοι της, η λεγόμενη 4η Βιομηχανική Επανάσταση ή Βιομηχανία 4.0 θα αλλάξει σημαντικά τον κόσμο της εργασίας. Στην πραγματικότητα, η τελευταία μελέτη «Το μέλλον της εργασίας» του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) προβλέπει ότι μέχρι το 2020 θα μπορούσαν να χαθούν πάνω από 5 εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης στις 15 πιο εκβιομηχανισμένες χώρες του κόσμου. Οι οικονομολόγοι και κοινωνικοί εμπειρογνώμονες ανανέωσαν τις εκκλήσεις τους για νέες μακροπρόθεσμες ιδέες που θα ανταποκριθούν σε αυτές τις μεταβαλλόμενες ανάγκες.

Η έννοια του εγγυημένου εισοδήματος δεν είναι νέα. Ήδη από το 1974, η καναδική κυβέρνηση εισήγαγε ένα πενταετές πρόγραμμα στη μικρή πόλη Dauphin στην επαρχία Μανιτόμπα, το οποίο έγινε γνωστό ως το πείραμα Mincome. Έκτοτε, η ιδέα της παροχής στους πολίτες ενός βασικού εισοδήματος έχει επανειλημμένα συζητηθεί σε όλο τον κόσμο. Αλλά το χάσμα μεταξύ των υποστηρικτών και των επικριτών του συχνά φαίνεται να είναι ανυπέρβλητο, τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο

Αυτή δεν είναι η περίπτωση όμως της Φινλανδίας. Από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, το κοινωνικό πείραμα ΕΕΕ έχει τεθεί σε εφαρμογή σε ολόκληρη τη χώρα. 2.000 Φινλανδοί, τυχαία επιλεγμένοι, θα λάβουν € 560 το μήνα, αφορολόγητα. Οι υποψήφιοι ήταν επιλέξιμοι εφόσον λαμβάνουν ήδη επίδομα ανεργίας ή άλλη μορφή επιδομάτων για την στήριξη του εισοδήματός τους.

Τα επιδόματα όπως αυτό της στέγασης θα συνεχίσουν να καταβάλλονται και τα € 560 θα εξακολουθήσουν να παρέχονται, ακόμη και αν οι άνεργοι βρουν προσωρινή εργασία. Το ποσοστό ανεργίας στη Φινλανδία ανήλθε σε περίπου 8,1% το περασμένο έτος και η απασχόληση των νέων ξεπέρασε το 20%, οπότε η κυβέρνησή αντιμετωπίζει σοβαρά το πιλοτικό πρόγραμμα, από την στιγμή που το Ελσίνκι επιθυμεί να μειώσει την εξάρτηση των πολιτών από την πρόνοια. Τα σχέδια είναι σε θέση να προσφέρουν κίνητρα στους πολίτες οι οποίοι είναι πρόθυμοι να αποδεχθούν θέσεις μερικής απασχόλησης.

Ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε από την φινλανδική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι ο σκοπός του έργου είναι να «απαντήσει στο καίριο ερώτημα για το κατά πόσο το βασικό εισόδημα ενισχύει ή όχι τις μισθωτές υπηρεσίες». Τόνισε επίσης την ανάγκη να μειωθεί η γραφειοκρατία.

Περισσότερα εδώ.