Νέες προτάσεις από ομάδα Μόντι για τον προϋπολογισμό της ΕΕ
16 Ιανουαρίου, 2017
Γερμανία: Τον Μάρτιο οι επαναπροωθήσεις των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα
16 Ιανουαρίου, 2017

«Ωρα μηδέν» για το Κυπριακό στη Γενεύη

Η Διάσκεψη στη Γενεύη για το Κυπριακό ξεκίνησε σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας, με τους πρωθυπουργούς να είναι έτοιμοι να «αναλάβουν», εάν στη διάρκεια των συνομιλιών διαφανεί πιθανότητα λύσης.

Αυτή ήταν η τελευταία (αργά το βράδυ) ενημέρωση από κυβερνητικές πηγές, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να μην εξαρτά την παρουσία του στη Γενεύη από το εάν θα συμμετάσχει ή όχι ο Ταγίπ Ερντογάν, αλλά από την πορεία των συζητήσεων.

Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή ημέρα, δεδομένου ότι οι συζητήσεις θα αφορούν στις εγγυήσεις και στην ασφάλεια.

Ως προς το εδαφικό, «καλός οιωνός» θεωρήθηκε η κατάθεση χαρτών (χθες το βράδυ) από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά, με τις προτεινόμενες εδαφικές αναπροσαρμογές -κίνηση που σημειώθηκε για πρώτη φορά σε επίσημες διαπραγματεύσεις.

Ο χάρτης που παρουσίασε η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έκρυβε ευχάριστες εκπλήξεις, καθώς κινήθηκε στο αναμενόμενο πλαίσιο (28,2% – 29,2%), χωρίς να περιλαμβάνει τη Μόρφου.

Ακριβώς επειδή ήταν «αναμενόμενο», ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης το χαρακτήρισε «μη ικανοποιητικό» και κατέθεσε σχεδόν αμέσως ενστάσεις.

Σε ανάρτησή του στο twitter πάντως χαρακτήρισε «σταθμό» στην ιστορία του Κυπριακού την κατάθεση των χαρτών και πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε με συνέπεια την προσπάθεια ικανοποίησης των προσδοκιών του κυπριακού λαού».

Πέραν του εδαφικού, των εγγυήσεων και της ασφάλειας (αποχώρηση στρατευμάτων), οι συνομιλίες αφορούν και στα κεφάλαια περί της Οικονομίας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Διακυβέρνησης.

Περισσότερα εδώ.