Γιούνκερ: «Tα κράτη μέλη θα ερωτευτούν την ΕΕ μετά το Brexit»
21 Μαρτίου, 2017
Σουλτς: Θρασύς και ανάξιος ο Ερντογάν, έχει χάσει κάθε έλεγχο
21 Μαρτίου, 2017

Γιούνκερ: Δεν είναι όλοι οι Τούρκοι μικροί Ερντογάν

«Δεν είναι όλοι οι Τούρκοι «μικροί Ερντογάν»» δηλώνει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απαντώντας στα πυρά του τούρκου προέδρου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild. Όσον αφορά τα σχόλια του Tαγίπ Ερντογάν σε ένα συλλαλητήριο το περασμένο Σάββατο ότι θα αποκατασταθεί η θανατική ποινή, ο Γιούνκερ προειδοποίησε πως «αν η Τουρκία επαναφέρει τη θανατική ποινή, αυτό θα ισοδυναμούσε με διακοπή των (ενταξιακών) διαπραγματεύσεων».

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Κομισιόν, τα εκατομμύρια των Τούρκων μεταναστών στην Ευρώπη είναι καλά ενταγμένοι και συμβάλλουν στην ευημερία των κρατών – μελών.

Όσον αφορά την οργισμένη αντίδραση του τούρκου πρόεδρου που έκανε λόγο για «ναζί» σε Ολλανδία και Γερμανία, επειδή Χάγη και Βερολίνο απαγόρευσαν τις συγκεντρώσεις τούρκων αξιωματούχων, ο λουεμβούργιος πολιτικός τη χαρακτήρισε ως «εντελώς απαράδεκτη».

O Γιούνκερ αρνήθηκε ότι η ευρωτουρκική συμφωνία (oικονομική βοήθεια έναντι αναχαίτισης των προσφυγικών ροών) εκθέτει στην ΕΕ σε εκβιασμό, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι η Άγκυρα δεν θα υλοποιήσει τις απειλές της για κατάργησή της. «Δεν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να κάνουν κουμάντο στα παράλιά της κυκλώματα διακινητών και κλεφτών» παρατηρεί. «Η συμφωνία μείωσε τις αφίξεις προσφύγων στην Ελλάδα κατά 97% σε 11 μήνες από την υπογραφή της» προσθέτει.

Περισσότερα εδώ.