«Σκληρό παζάρι» για τους μετανάστες της ΕΕ στη Βρετανία
13 Απριλίου, 2017
Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης – Αποστολή και αρχές
19 Απριλίου, 2017

Frontex εναντίον ΜΚΟ για τη διάσωση μεταναστών από τη θάλασσα

Μια ισπανική ΜΚΟ η οποία έχει ως στόχο τη διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο κατηγόρησε Frontex, την Τετάρτη (12 Απριλίου) ότι σχεδιάζει να τη δυσφημίσει με στόχο να την αποκόψει από τους δωρητές της.

Οι ισχυρισμοί της Frontex ότι τα σκάφη διάσωσης τα οποία χρηματοδοτούνται από δωρητές, ενδεχομένως να συνεργάζονται με τους διακινητές οδήγησαν τις ιταλικές εισαγγελικές αρχές να ξεκινήσουν μια ανεπίσημη έρευνα αναφορικά με τις πηγές χρηματοδότησής τους.

«Οι δηλώσεις της Frontex έχουν την πρόθεση να δυσφημήσουν τις δράσεις μας και να πλήξουν την εμπιστοσύνη των χορηγών μας», δήλωσε ο επικεφαλής ΜΚΟ Proactiva Riccardo Gatti.

«Προσπαθούν να πουν ότι υποστηρίζουμε την παράνομη διακίνηση ή τους ίδιους τους διακινητές», είπε.

Σε ένα ρεπορτάζ το οποίο δημοσιεύτηκε από τους Financial Times το Δεκέμβριο, η Frontex υποστήριξε ότι πιθανώς οι διακινητές άφηναν τους μετανάστες στη θάλασσα σε συνεννόηση με τα ιδιωτικά σκάφη τα οποία στην συνέχεια τους διασώζουν και τους μεταφέρουν στην Ιταλία «όπως τα ταξί».

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει κάποιος που θέλει να μας σταματήσει, αν και εμείς δεν γνωρίζουμε πραγματικά ποιος είναι πίσω από αυτό», δήλωσε ο Gatti. Η οργάνωση ανέφερε ότι δεν είχε τίποτα να κρύψει.

«Έχουμε 35.000 δωρητές. Μερικοί είναι πολύ γνωστοί – όπως ο Pep Guardiola, μάνατζερ της Μάντσεστερ City- άλλοι είναι ανώνυμοι», δήλωσε ο Oscar Camps, διευθυντής της Proactiva.

Είπε ότι η ομάδα είχε λάβει μέχρι στιγμής € 2,2 εκατ από δωρεές για μια επιχείρηση στην περιοχή της Μεσογείου που κοστίζει μεταξύ € 5.000 και € 6.000 την ημέρα.

Περισσότερα εδώ.