Νευρικότητα στις αγορές για τις εκλογές στη Γαλλία
19 Απριλίου, 2017
Η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων σε κίνδυνο
19 Απριλίου, 2017

Αγγίζουν τις 2.000 οι επαναπροωθήσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας

Σημειώνεται πως οι επαναπροωθήσεις είναι σταθερά σαφώς λιγότερες από τις νέες αφίξεις στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν επαναπροωθηθεί στην Τουρκία ή έχουν επιστρέψει οικειοθελώς στις πατρίδες τους στο πλαίσιο της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για το προσφυγικό, που τέθηκε σε ισχύ πριν 13 μήνες, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Οι νεότερες επαναπροωθήσεις στην Τουρκία έγιναν σήμερα Μεγάλη Πέμπτη, με την επιστροφή 21 παράτυπων μεταναστών από το Πακιστάν, την Αλγερία, το Μπαγκλαντές, τη Γκάνα και το Αφγανιστάν στο λιμάνι του Δικελί.

Οι 21 άνδρες στάλθηκαν στην Τουρκία αφού απορρίφθηκαν και σε δεύτερο βαθμό οι αιτήσεις για άσυλο που είχαν καταθέσει.

Σημειώνεται πως οι επαναπροωθήσεις είναι σταθερά σαφώς λιγότερες από τις νέες αφίξεις στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όμως η επανάληψη της κρίσης του 2015 έχει αποτραπεί χάρη στο γεγονός ότι οι προσφυγικές ροές έχουν πλέον συρρικνωθεί.

Έως τις 8:00 το πρωί σήμερα είχαν φτάσει στα νησιά 205 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες, με περισσότερες από τις μισές νέες αφίξεις να καταγράφονται στη Χίο.

Στα νησιά φιλοξενούνται 13.808 άτομα, ενώ στο σύνολο της χώρας μας στεγάζονται 62.257 άτομα.

Ο όγκος των φιλοξενούμενων στην Ελλάδα πρέπει θεωρητικά να μειωθεί μέσω της μετεγκατάστασης προσφύγων σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, σε βάθος ενάμιση χρόνου, οι μετεγκαταστάσεις από Ελλάδα και Ιταλία ανέρχονται σε περίπου 16.340, σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη Μεγάλη Τετάρτη.

Περισσότερα εδώ.