Πάνος Καρβούνης: Απαραίτητο ένα συνολικό πακέτο
4 Ιουνίου, 2017
“Η Ευρώπη σε κίνηση”: Μέτρα για τον εκσυγχρονισμό της κινητικότητας & των μεταφορών
4 Ιουνίου, 2017

Ένωση Κεφαλαιαγορών: Συμφωνία για την τόνωση της αγοράς τιτλοποιήσεων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ικανοποίησή της για την συμφωνία στις 30/5 σχετικά με την τόνωση της αγοράς τιτλοποιήσεων της ΕΕ, σε μια κίνηση που θα διευρύνει τις επενδυτικές ευκαιρίες για τους επενδυτές και θα ενισχύσει τον δανεισμό στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις της Ευρώπης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή συμφώνησαν σε δέσμη μέτρων που καθορίζει τα κριτήρια για απλή, διαφανή και τυποποιημένη τιτλοποίηση (τιτλοποιήσεις STS). Η συμφωνία είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, το καθοριστικής σημασίας σχέδιο της Επιτροπής Γιούνκερ για την οικοδόμηση ενιαίας κεφαλαιαγοράς στην ΕΕ. Η ταχεία εφαρμογή της δέσμης μέτρων για τις τιτλοποιήσεις αναμένεται να αποδεσμεύσει έως και 150 δισεκατ. ευρώ για επιπλέον χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Η τιτλοποίηση μπορεί να συμβάλει στη διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησης και στην ευρύτερη διασπορά των κινδύνων δίνοντας τη δυνατότητα στις τράπεζες να μεταφέρουν τον κίνδυνο από ανοίγματα σε άλλους χρηματοπιστωτικούς φορείς ή μακροπρόθεσμους επενδυτές, όπως ασφαλιστικές εταιρείες και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων. Αυτό επιτρέπει στις τράπεζες να αποδεσμεύουν τα κεφάλαια που προορίζονται για την κάλυψη των εν λόγω ανοιγμάτων, ώστε να εξασφαλίσουν νέα δάνεια για νοικοκυριά και ΜμΕ. Οι τιτλοποιήσεις STS θα παράσχουν επίσης νέες επενδυτικές ευκαιρίες σε θεσμικούς επενδυτές όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία και οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Ο κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος αρμόδιος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την ένωση κεφαλαιαγορών, δήλωσε: «Η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί άλλο ένα μεγάλο βήμα προς τη δημιουργία της Ένωσης Κεφαλαιαγορών. Θα βοηθήσει την οικοδόμηση υγιούς και ασφαλούς αγοράς τιτλοποιήσεων στην ΕΕ και θα αποφέρει οφέλη για τις επενδύσεις, την απασχόληση και την ανάπτυξη. Θα αποδεσμεύσει τον τραπεζικό δανεισμό κατά τρόπον ώστε περισσότερη χρηματοδότηση θα διοχετευτεί προς ενίσχυση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών μας.»

Εξάλλου, σήμερα η ΕΕ συμφώνησε αναθεωρημένη δέσμη μέτρων με στόχο την τόνωση των επενδύσεων σε επιχειρηματικά κεφάλαια και κοινωνικά έργα. Η αναθεώρηση των κανονισμών για τις ευρωπαϊκές εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου (ΕΕΕΚ) και για τα ευρωπαϊκά ταμεία κοινωνικής επιχειρηματικότητας (ΕΤΚΕ), προτάθηκε από την Επιτροπή στις 14 Ιουλίου ως μέρος του σχεδίου δράσης για την Ένωση Κεφαλαιαγορών, προκειμένου να βελτιωθεί η πρόσβαση σε χρηματοδότηση στις μικρές και αναπτυσσόμενες εταιρείες και στις κοινωνικές επιχειρήσεις.

Περισσότερα εδώ.