Έγκριση των λογαριασμών της ΕΕ για 10η συνεχή χρονιά από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο
2 Οκτωβρίου, 2017
Νέα στήριξη 700 εκατ. ευρώ για επενδύσεις μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα
2 Οκτωβρίου, 2017

Ενέργεια: Ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της Κεντρικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση, κ. Μάρος Σέφτσοβιτς, ο Επίτροπος για τη δράση για το κλίμα και την ενέργεια, κ. Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, οι Υπουργοί ενέργειας 9 κρατών μελών της ΕΕ και 8 συμβαλλόμενων μερών της Ενεργειακής Κοινότητας συναντήθηκαν την Τετάρτη 27/09 στο Βουκουρέστι και συμφώνησαν να ενισχύσουν την περιφερειακή συνεργασία.

Η συνεργασία με βάση την πρωτοβουλία της Επιτροπής για τη συνδεσιμότητα της Κεντρικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (CESEC) που δρομολογήθηκε το 2015 άρχισε να αποδίδει καρπούς με ενίσχυση της αλληλεγγύης και ασφαλέστερο και οικονομικά πιο προσιτό εφοδιασμό των πολιτών και των επιχειρήσεων της περιοχής με φυσικό αέριο. Η τέταρτη συνεδρίαση της ομάδας υψηλού επιπέδου CESEC σε επίπεδο υπουργών που πραγματοποιήθηκε χτες[1] στο Βουκουρέστι συνιστά ορόσημο για ολόκληρη την περιοχή, διότι προσδίδει νέες διαστάσεις στην αλληλεγγύη που είναι απαραίτητη για τις ενεργειακές προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το τμήμα της Ευρώπης.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ενεργειακή Ένωση κ. Μάρος Σέφτσοβιτς δήλωσε: «Ησυνεργασία υπό την αιγίδα της CESEC αποδείχθηκε επιτυχημένο παράδειγμα που αποδεικνύει ότι η λύση είναι η αλληλεγγύη. Με δεδομένα τα γρήγορα επιτεύγματα στον τομέα του φυσικού αερίου, επεκτείνουμε τη συνεργασία μας στην περιοχή στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης. Η συνεργασία μας θα καλύπτει επομένως όλες τις διαστάσεις αυτού του έργου ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που είναι η Ενεργειακή Ένωση. Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου σε όλους όσοι συντέλεσαν στην επίτευξη της συνεργασίας αυτής. Πρόκειται για θετικό και ισχυρό μήνυμα προς τους πολίτες της περιοχής, με οφέλη που υπερβαίνουν τα ενεργειακά συστήματα

Ο αρμόδιος Επίτροπος για τη δράση για το κλίμα και την ενέργεια, κ. Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, δήλωσε: «Χάρη στην πολιτική δέσμευση σε υψηλό επίπεδο που διαπιστώσαμε σήμερα και στην ευφυή κινητοποίηση ενωσιακών κονδυλίων, θα συνεχίσουμε την ολοκλήρωση των ενεργειακών υποδομών που χρειάζεται η περιοχή. Επεκτείνοντας το πεδίο της CESEC πέραν του φυσικού αερίου, θα διασφαλίσουμε αποτελεσματική πρόσβαση σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, θα προωθήσουμε τον ανταγωνισμό και χαμηλότερες τιμές, ενώ ταυτόχρονα θα απαλλάξουμε τις οικονομίες της περιοχής από τις ανθρακούχες εκπομπές.».

Οι Υπουργοί υπέγραψαν μνημόνιο συνεννόησης (ΜΣ), το οποίο είναι συμπληρωματικό της υπάρχουσας πρωτοβουλίας CESEC. Το ΜΣ προβλέπει κοινή προσέγγιση στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση και την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Περιέχει επίσης κατάλογο έργων προτεραιότητας για τη δημιουργία διασυνδεδεμένης περιφερειακής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και συγκεκριμένες δράσεις για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τις επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση σε μια περιοχή με τεράστιο δυναμικό ανάπτυξης στα πεδία αυτά. Συμφωνήθηκαν επίσης εθνικοί οδικοί χάρτες για τη βελτίωση των ρυθμίσεων εμπορικών συναλλαγών στην περιοχή.

Πέραν αυτού, μονογραφήθηκε η συμφωνία επιχορήγησης με χρηματοδότηση από τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» για τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου Krk στην Κροατία. Όσον αφορά τις προοπτικές, οι Υπουργοί επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για ταχεία ολοκλήρωση των έργων προτεραιότητας CESEC στον τομέα του φυσικού αερίου που απομένουν και ενέκριναν επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης για την αγορά φυσικού αερίου και ρυθμιστικές πτυχές για την πρόοδο που έχει σημειωθεί από τον Σεπτέμβριο του 2016.

Τέλος, στη συνάντηση συμφωνήθηκε η σύσταση δύο νέων ομάδων εργασίας από διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου: μίας για την υλοποίηση της αντίστροφης ροής στο διαβαλκανικό σύστημα αγωγών και της άλλης για τον αποκαλούμενο «κάθετο διάδρομο» μεταξύ Βουλγαρίας, Ελλάδας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας· το έργο αμφότερων των ομάδων εργασίας θα διευκολυνθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Περισσότερα εδώ.