H EE ηγείται φιλόδοξης δράσης για καθαρότερες και ασφαλέστερες θάλασσες
9 Οκτωβρίου, 2017
Ενημερωτική Συνάντηση-Καρλόβασι Σάμου «Ευκαιρίες-αξιοποίηση από χρηματοδοτήσεις ευρωπαϊκών πόρων»
12 Οκτωβρίου, 2017

Λήξη του καθεστώτος ποσοστώσεων ζάχαρης της ΕΕ

Το τελευταίο καθεστώς ποσοστώσεων στον τομέα της γεωργίας για τη διαχείριση της παραγωγής ζάχαρης στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταργήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2017, μετά από σχεδόν 50 χρόνια.

Η απόφαση να λήξει το καθεστώς ποσοστώσεων ζάχαρης συμφωνήθηκε μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) του 2013, ως επακόλουθο σημαντικής διαδικασίας μεταρρύθμισης και αναδιάρθρωσης που άρχισε το 2006.

Μεταξύ 2006 και 2010, ο τομέας της ζάχαρης αποτέλεσε αντικείμενο ριζικής αναδιάρθρωσης με στήριξη ύψους 5,4 δισ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, ο τομέας μπόρεσε να προετοιμαστεί προσεκτικά για τη στιγμή αυτή και η παραγωγικότητα βελτιώθηκε σημαντικά κατά τα τελευταία έτη. Η λήξη του καθεστώτος ποσοστώσεων παρέχει στους παραγωγούς τη δυνατότητα να προσαρμόσουν την παραγωγή τους στις πραγματικές εμπορικές ευκαιρίες, ιδίως στη διερεύνηση νέων εξαγωγικών αγορών. Απλουστεύει, επίσης, σημαντικά την τρέχουσα διαχείριση της πολιτικής και του διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις, τους καλλιεργητές και τους εμπόρους.

Ο Επίτροπος κ. Φιλ Χόγκαν, αρμόδιος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, δήλωσε: «Η λήξη του καθεστώτος ποσοστώσεων αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τον ευρωπαϊκό τομέα ζάχαρης και ένα ακόμη ουσιαστικό βήμα στον προσανατολισμό της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής προς την αγορά. Οι παραγωγοί θα έχουν τώρα την ευκαιρία να επεκτείνουν το εμπόριό τους στις παγκόσμιες αγορές και με την κατάλληλη πολιτική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή — όπως το Παρατηρητήριο της Αγοράς Ζάχαρης το οποίο παρέχει εγκαίρως τις σχετικές πληροφορίες για την αγορά — θα πρέπει να έχουν πολλές πιθανότητες επιτυχίας. Είμαι πεπεισμένος ότι, αφότου αποφασίστηκε η καταληκτική ημερομηνία των ποσοστώσεων ζάχαρης, ο κλάδος έχει λάβει μέτρα ώστε να επωφεληθεί από τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η λήξη του καθεστώτος ποσοστώσεων ζάχαρης.»

Συνέχιση της παροχής στήριξης στον τομέα της ζάχαρης από την ΕΕ

Διάφορα μέτρα της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συνέχιση της στήριξης του τομέα της ζάχαρης της ΕΕ με σκοπό την αντιμετώπιση απροσδόκητων διαταραχών της αγοράς. Σε αυτά περιλαμβάνονται ένας σημαντικός εισαγωγικός δασμός της ΕΕ (εκτός των προτιμησιακών εμπορικών συμφωνιών) και η δυνατότητα παροχής στήριξης για ιδιωτική αποθεματοποίηση και μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης που θα επιτρέπουν στην Επιτροπή να λάβει μέτρα σε περίπτωση σοβαρών κρίσεων της αγοράς οι οποίες συνεπάγονται απότομη αύξηση ή μείωση των τιμών αγοράς. Η στήριξη του εισοδήματος των γεωργών με τη μορφή άμεσων ενισχύσεων είναι επίσης διαθέσιμη, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας για τα κράτη μέλη της ΕΕ να παρέχουν την καλούμενη προαιρετική συνδεδεμένη στήριξη για τους τομείς που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, καθώς και για την παραγωγή ζαχαροτεύτλων.

Η δυνατότητα συλλογικών διαπραγματεύσεων των όρων επιμερισμού της αξίας στις συμβάσεις μεταξύ μεταποιητών και παραγωγών ζάχαρης τεύτλων στην ΕΕ εξακολουθεί να ισχύει μετά τη λήξη του καθεστώτος ποσοστώσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επίσης βελτιώσει τη διαφάνεια στην αγορά ζάχαρης, εν όψει της λήξης του καθεστώτος ποσοστώσεων. Ένα νέο Παρατηρητήριο της Αγοράς Ζάχαρης παρέχει βραχυπρόθεσμη ανάλυση και στατιστικά στοιχεία σχετικά με την αγορά της ζάχαρης, καθώς και ανάλυση και προοπτικές για να βοηθήσει τους γεωργούς και τους μεταποιητές να διαχειριστούν τις επιχειρήσεις τους αποτελεσματικότερα.

Περισσότερα εδώ.