Η ΕΕ βραβεύει την αριστεία στην προστασία της φύσης σε ολόκληρη την Ευρώπη
18 Μαΐου, 2018
«Ειδικό Σεμινάριο με θέμα: Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Νέοι και τις ευρωεκλογές 2019»
18 Μαΐου, 2018

Η ΕΕ θα αυξήσει τις δαπάνες και θα βελτιώσει την παροχή εκπαίδευσης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και σε παρατεταμένες κρίσεις

Η εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης βοηθά εκατομμύρια παιδιά που έχουν ανάγκη σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα ένα νέο πλαίσιο πολιτικής που έχει ως στόχο την αύξηση της ανθρωπιστικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και κρίσεις στο 10 % του συνολικού της προϋπολογισμού ανθρωπιστικής βοήθειας από το 2019. Η πολιτική έχει επίσης ως στόχο τα παιδιά που έχουν παγιδευτεί σε ανθρωπιστικές κρίσεις να επιστρέψουν στη μάθηση εντός 3 μηνών.

«Καθώς οι ανθρωπιστικές κρίσεις αυξάνονται σε ολόκληρο τον κόσμο, εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν να μεγαλώσουν χωρίς εκπαίδευση. Έχουμε την ευθύνη να αναλάβουμε δράση για να μην υπάρξουν χαμένες γενιές. Η νέα πολιτική θα μας δώσει τη δυνατότητα να βοηθήσουμε τα παιδιά καλύτερα και ταχύτερα απ’ ό,τι προηγουμένως, ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις. Προς τον σκοπό αυτόν, θα ενισχύσουμε τη συνεργασία με άλλους χορηγούς και εταίρους και θα συνδέσουμε καλύτερα τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βοήθειά μας. Η ΕΕ αποτελεί πλέον παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα της επιστροφής των παιδιών στο σχολείο. Φέτος, το 8 % του προϋπολογισμού ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ διοχετεύεται στην εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ποσοστό οκταπλάσιο σε σύγκριση με το 2015. Έχουμε ως στόχο το ποσοστό αυτό να ανέλθει στο 10 % το 2019», δήλωσε ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης, μιλώντας σήμερα στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της έκδοσης της ανακοίνωσης της ΕΕ για την εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και παρατεταμένες κρίσεις.

Το νέο πλαίσιο πολιτικής καθορίζει τέσσερις βασικές προτεραιότητες: βελτίωση της πρόσβασης σε ευκαιρίες μάθησης για τα παιδιά και τους νέους, διασφάλιση της ποιότητας της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, διασφάλιση της προστασίας της εκπαίδευσης από επιθέσεις, και καθιέρωση ταχείας και καινοτόμου παρέμβασης στον τομέα της εκπαίδευσης.

Η σημερινή απόφαση αποτελεί ορόσημο στο πλαίσιο της δέσμευσης της Επιτροπής Γιούνκερ να στηρίξει εκατομμύρια παιδιά των οποίων η πρόσβαση στην εκπαίδευση έχει διακοπεί λόγω συγκρούσεων, εκτοπίσεων πληθυσμού, βίας, της κλιματικής αλλαγής και καταστροφών. Το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα ενωσιακό πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας για την εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ύψους 84 εκατομμυρίων EUR, είναι επί του παρόντος το πρόγραμμα σχετικά με την υπό όρους μεταφορά μετρητών για την εκπαίδευση στην Τουρκία το οποίο βοηθά 290 000 παιδιά προσφύγων να φοιτήσουν στο σχολείο.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.