Εμπορική άμυνα της ΕΕ: ισχυρότεροι και αποτελεσματικότεροι κανόνες τίθενται σε ισχύ
7 Ιουνίου, 2018
Προϋπολογισμός της ΕΕ: ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των φορολογικών και τελωνειακών αρχών για μια ασφαλέστερη και πιο ευημερούσα ΕΕ
11 Ιουνίου, 2018

Η ΕΕ διατηρεί την ηγετική της θέση στο παγκόσμιο εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων

Με την αξία του εμπορίου αγροδιατροφικών προϊόντων να αγγίζει τα 255 δισ. ευρώ το 2017, η ΕΕ για άλλο ένα έτος επιβεβαιώνει τη θέση της ως του μεγαλύτερου εξαγωγέα και εισαγωγέα αγροδιατροφικών προϊόντων στον κόσμο.

Το 2017 οι εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων ανήλθαν σε 138 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 5,1 %. Με την αξία των εισαγωγών να διαμορφώνεται στα 117 δισ. ευρώ, η ΕΕ εμφανίζει καθαρό εμπορικό πλεόνασμα ύψους 21 δισεκατομμυρίων ευρώ στο εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων το 2017, η οποία δημοσιεύεται σήμερα.

Η συνολική παραγωγή του γεωργικού τομέα της ΕΕ το 2017 εκτιμάται σε 427 δισ. ευρώ. Η αλυσίδα μεταποίησης τροφίμων αντιπροσωπεύει το 7,5 % της απασχόλησης και το 3,7 % της συνολικής προστιθέμενης αξίας στην ΕΕ. Το μερίδιο των εξαγωγών στην αξιακή αλυσίδα της παραγωγής αυξάνεται συνεχώς και, ως εκ τούτου, οι εξαγωγές αποτελούν μοχλό για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη στον ευρωπαϊκό αγροδιατροφικό τομέα.

Ο Φιλ ΧόγκανEπίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, δήλωσε τα εξής: «Η επιτυχία του εμπορίου γεωργικών προϊόντων συνδέεται σαφώς με μεταρρυθμίσεις της ΚΓΠ που επιτρέπουν στους παραγωγούς της ΕΕ να είναι ανταγωνιστικοί στις διεθνείς αγορές. Οφείλεται όμως και στην παγκόσμια φήμη των προϊόντων της ΕΕ ως ασφαλών, βιώσιμων, θρεπτικών και υψηλής ποιότητας. Το φιλόδοξο εμπορικό μας θεματολόγιο —με πρόσφατες επιτυχίες στις διαπραγματεύσεις με τον Καναδά, την Ιαπωνία και το Μεξικό— βοηθά τους γεωργούς και τους παραγωγούς τροφίμων της ΕΕ να αξιοποιήσουν πλήρως τις ευκαιρίες των διεθνών αγορών, ενώ παράλληλα αναγνωρίζει την ανάγκη παροχής επαρκών διασφαλίσεων για τους πιο ευαίσθητους τομείς.»

Οι εξαγωγές της ΕΕ σημειώνουν αύξηση και προς τους πέντε κύριους εμπορικούς μας εταίρους: τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Κίνα, την Ελβετία, τη Ρωσία και την Ιαπωνία. Επίσης, η Επιτροπή πρόσφατα σημείωσε πρόοδο στις πολλαπλές διμερείς εμπορικές διαπραγματεύσεις και έτσι άνοιξε περαιτέρω νέες αγορές για τα αγροδιατροφικά προϊόντα της ΕΕ. Τον Σεπτέμβριο του 2017 εφαρμόστηκε σε προσωρινή βάση η Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία (CETA) με τον Καναδά. Τον Δεκέμβριο του 2017 η ΕΕ και η Ιαπωνία κατέληξαν σε συμφωνία, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της επικύρωσης, για μια συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης που θα αποφέρει πολλά οφέλη στον ευρωπαϊκό αγροδιατροφικό τομέα. Επίσης, τον Απρίλιο του 2018 επιτεύχθηκε κατ’ αρχήν συμφωνία με το Μεξικό για την επικαιροποίηση της ισχύουσας εμπορικής συμφωνίας.

Ακόμη, η Επιτροπή βοηθά τους εξαγωγείς της ΕΕ να εντοπίσουν εξαγωγικές ευκαιρίες και να συνάψουν επιχειρηματικές συμφωνίες μέσω δραστηριοτήτων προώθησης και επιχειρηματικών αποστολών υψηλού επιπέδου, των οποίων ηγείται ο επίτροπος Χόγκαν. Το 2017 και το πρώτο πεντάμηνο του 2018, ο επίτροπος Χόγκαν μετέβη στον Καναδά, τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν και την Κίνα συνοδευόμενος από παραγωγούς της ΕΕ .

Η ΕΕ εξάγει ευρύ φάσμα προϊόντων από όλα τα τμήματα της αξιακής αλυσίδας, από βασικά γεωργικά προϊόντα και άλλα πρωτογενή προϊόντα έως μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα (όπως τυρί και κρασί) και προϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων που έχουν υποστεί υψηλού βαθμού επεξεργασία, γεγονός που αποδεικνύει τον πολυσχιδή χαρακτήρα του τομέα. Τα εμβληματικά προϊόντα της ΕΕ που ηγούνται των εξαγωγών είναι το κρασί και τα αλκοολούχα ποτά, οι βρεφικές τροφές, τα διατροφικά παρασκευάσματα, η σοκολάτα και το χοιρινό κρέας.

Όσον αφορά τις εισαγωγές, τα τελευταία χρόνια η ΕΕ κατάφερε να διαφοροποιήσει τις πηγές εφοδιασμού της, με μείωση του μεριδίου των δύο βασικών χωρών προέλευσης (Βραζιλία και ΗΠΑ) προς όφελος άλλων προμηθευτών. Η ΕΕ ουσιαστικά προμηθεύεται τρία βασικά είδη προϊόντων από τρίτες χώρες: προϊόντα που δεν παράγονται (ή παράγονται σε μικρό μόνο βαθμό) στην ίδια την ΕΕ λόγω φυσικών συνθηκών (όπως τροπικά φρούτα, καφέ κλπ.), προϊόντα που χρησιμοποιούνται κυρίως ως ζωοτροφές και προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως συστατικά για περαιτέρω επεξεργασία.

Η έκθεση περιλαμβάνει, επίσης, επισκόπηση των εμπορικών επιδόσεων των βασικών εταίρων της ΕΕ (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ιαπωνία, Κίνα, Βραζιλία, Ρωσία) και των ροών των εμπορικών συναλλαγών τους με την ΕΕ, καθώς και ένα κεφάλαιο σχετικά με το εμπόριο και τη συνεργασία με τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.