ΦΠΑ: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει τη θέσπιση νέων εργαλείων για την καταπολέμηση της απάτης στην ΕE
22 Ιουνίου, 2018
Μια Ευρώπη που προστατεύει: Η Επιτροπή ζητά την ενίσχυση των εθνικών φορέων ισότητας για την καταπολέμηση των διακρίσεων
22 Ιουνίου, 2018

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για μια νέα φιλόδοξη εταιρική σχέση με 79 χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε εξουσιοδότηση από το Συμβούλιο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για μία νέα συμφωνία εταιρικής σχέσης με τις χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΑΚΕ).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει την απόφαση του Συμβουλίου που καθιστά δυνατή την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ομάδα κρατών ΑΚΕ εντός των προσεχών εβδομάδων. Το υφιστάμενο πλαίσιο, γνωστό και ως συμφωνία του Κοτονού, πρόκειται να λήξει τον Φεβρουάριο του 2020.

Ο Επίτροπος Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης Νέβεν Μίμιτσα δήλωσε σχετικά:«Είμαστε έτοιμοι να δρομολογήσουμε μια σύγχρονη και δυναμική εταιρική σχέση με τους εταίρους μας στην Αφρική, την Καραϊβική και τον Ειρηνικό. Αυτή η νέα εταιρική σχέση θα αποτελέσει ισχυρό εργαλείο για την από κοινού αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, από την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας μέχρι την ειρήνη, την ασφάλεια, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη βιώσιμη ανάπτυξη για όλους.»

Οι βασικοί στόχοι των διαπραγματεύσεων είναι οι εξής:

  • να εξασφαλιστεί η σύναψη ενός νέου νομικά δεσμευτικού πλαισίου προσαρμοσμένου στις σημερινές συνθήκες και βασισμένου σε ένα σύγχρονο και μακρόπνοο θεματολόγιο.
  • να εξερευνηθούν νέοι τρόποι για την προώθηση βασικών συμφερόντων και την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, οι επενδύσεις, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η βιώσιμη ανάπτυξη, η ειρήνη, ζητήματα ασφάλειας και μετανάστευσης, η ανθρώπινη ανάπτυξη, οι θεμελιώδεις ελευθερίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και οι δημοκρατικές αρχές·
  • να οικοδομηθεί μια ισχυρή συμμαχία στα διεθνή φόρα, καθώς η ΕΕ και οι χώρες ΑΚΕ αντιπροσωπεύουν πάνω από τα μισά μέλη των Ηνωμένων Εθνών.
  • να αναπτυχθεί μια πιο εξειδικευμένη προσέγγιση προς την Αφρική, την Καραϊβική και τον Ειρηνικό.
  • να αντληθούν διδάγματα από τα 43 έτη της συνεργασίας ΕΕ-ΑΚΕ για να προαχθούν οι υπάρχοντες χάρτες πορείας για τη βιώσιμη ανάπτυξη (στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ, συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, ευρωπαϊκή κοινή αντίληψη για την ανάπτυξη, Ατζέντα 2063 της Αφρικανικής Ένωσης κλπ.).

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.