Η ΕΕ θεσπίζει μέτρα επανεξισορρόπησης ως απάντηση στους δασμούς των ΗΠΑ για τον χάλυβα και το αλουμίνιο
21 Ιουνίου, 2018
Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής- 21 Ιουνίου
22 Ιουνίου, 2018

Μετανάστευση: Σημείωμα της Επιτροπής ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου

Η Επιτροπή δημοσιεύει σήμερα σημείωμα πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το σημείωμα παρέχει επισκόπηση των εργασιών της τελευταίας τριετίας σχετικά με το ευρωπαϊκό θεματολόγιο για τη μετανάστευση, που πρότεινε η Επιτροπή Γιούνκερ τον Μάιο του 2015, και βάσει του οποίου σημειώθηκαν πρόοδοι στην ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης, απαραίτητες για την αντιμετώπιση των σημαντικών προκλήσεων.

Επίσης, το σημείωμα επισημαίνει τομείς στους οποίους αναμένεται ότι η σύνοδος των ηγετών της επόμενης εβδομάδας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπορεί να επικεντρωθεί, ώστε να προχωρήσει ο εξαιρετικά αναγκαίος διάλογος σχετικά με τη μετανάστευση.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους η ΕΕ και τα κράτη μέλη της μπορούν να σημειώσουν ουσιαστική πρόοδο — τομείς οι οποίοι πολύ περισσότερο μας ενώνουν παρά μας διχάζουν, και όπου η συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά.

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Η μετανάστευση αποτελεί και πάλι πρώτο θέμα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Το γεγονός αυτό με ενθαρρύνει διότι σημαίνει ότι υπάρχει αυξανόμενη πολιτική βούληση για να ενεργήσουμε και να συμφωνήσουμε σε μια σειρά σημαντικών ζητημάτων που θα καθορίσουν τη μελλοντική μας πολιτική για τη μετανάστευση. Είναι μακρύς ο δρόμος που διανύσαμε την τελευταία τριετία. Οι ηγέτες θα πρέπει τώρα να δεσμευτούν ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με όλες τις συνιστώσες του ενισχυμένου Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου μέχρι το τέλος του έτους. Είμαι πεπεισμένος ότι είναι εφικτό. Πρόκειται για μια στιγμή ευθύνης προκειμένου να διατηρήσουμε και να προασπίσουμε τον χώρο Σένγκεν.»

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.