Ελευθέρωση των θεωρήσεων: η Επιτροπή επιβεβαιώνει ότι το Κοσσυφοπέδιο πληροί όλα τα απαιτούμενα κριτήρια αξιολόγησης
19 Ιουλίου, 2018
Αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου (Brexit): Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει ανακοίνωση σχετικά με την προετοιμασία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ
20 Ιουλίου, 2018

Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή: συμφωνία επιχειρησιακής συνεργασίας με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας

Σήμερα, 18-07-2018, ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο κ. Oliver Spasovski, Υπουργός Εσωτερικών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, μονογράφησαν το σχέδιο συμφωνίας περί καθεστώτος που θα επιτρέψει σε ομάδες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής να τοποθετηθούν στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Μόλις τεθεί σε ισχύ, η συμφωνία θα επιτρέπει στον Οργανισμό να εκτελεί κοινές επιχειρήσεις με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και στο εσωτερικό της, ειδικά σε περίπτωση αιφνίδιων μεταναστευτικών προκλήσεων.

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε τα εξής: «Θα ήθελα να συγχαρώ την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας σχετικά με αυτό το σημαντικό επιχειρησιακό βήμα προόδου στη συνεργασία μας επί τόπου. Η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του, αντιδρώντας ταχέως στις μεταναστευτικές προκλήσεις και προστατεύοντας τα κοινά μας σύνορα. Η σημερινή συμφωνία είναι η δεύτερη που έχουμε ήδη μονογραφήσει και ελπίζω οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους άλλους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων να ολοκληρωθούν γρήγορα.»

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά τη συνέντευξη τύπου του Επιτρόπου κ. Αβραμόπουλου και του Υπουργού κ. Spasovski μέσω EbS (Europe by Satellite)· το δελτίο Τύπου είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.