Ο Επίτροπος κ. Στυλιανίδης επισκέπτεται την Ελλάδα
4 Οκτωβρίου, 2018
Επερχόμενη Εκδήλωση στη Χίο με θέμα: Συζήτηση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ελλάδα- Ευρώπη, προκλήσεις και προοπτικές.
10 Οκτωβρίου, 2018

«Λήξη του Α Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου- ο απόηχος 100 χρόνια μετά»

Το Europe Direct  Βορείου Αιγαίου , συμμετείχε στη σειρά  εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη λήξη του Α Π΄Π,   που διοργάνωσε η Επίτημη Πρόξενος Γαλλίας για Λέσβο και Λήμνο κυρία Σοφία Μπαρουτσάκη- Τσιριγώτη υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας  Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής  και τη στήριξη του Δήμου Λέσβου  στις 4 Οκτωβρίου 2018.

Η έναρξη των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε  με μια Τελετή Ιστορικής Μνήμης, στο Γαλλικό Κοιμητήριο στα Λουτρά Μυτιλήνης, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων από τις αρχές του τόπου και τις Πρεσβείες,  καθώς και αποκαλυπτήρια τελετή της στήλης μνήμης από την εκπρόσωπο της Γαλλικής Πρεσβείας. Στη συννέχεια ακολούθησε επίσκεψη στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε Ημερίδα με θέμα: «Λήξη του Α Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου- ο απόηχος 100 χρόνια μετά» στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης.

Η Ημερίδα άρχισε με χαιρετισμούς από την κυρία  Σοφία Μπαρουτσάκη- Τσιριγώτη και τον κ. Στέλιο Μάντζαρη, πρόεδρος του συλλόγου «Οι φίλοι των ANZAC από τη Λήμνο» , ο οποίος ανέλαβε τον συντονισμό της εκδήλωσης.

 

Εισηγητες της Ημερίδας ήταν οι:

Αναστάσιος Αναστασιάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο τμήμα Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο McGill του Καναδά.

Βλάσης Βλασίδης, Διδάκτορας Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ιστορικού Αρχαιολογικού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Παναγιώτης Γρηγορίου, Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Ευστράτιος Αναστώγνου, Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο ΕΚΠΑ, κάτοχος Μεταπτυχιακού διπλώματος στη Νεότερη Ιστορία στο ΑΠΘ και Διδάκτρωρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Ιστορική Γεωγραφία.

Ευστράτιος Χαραλάμπους, Αντιστράτηγος και Ερευνητής Στρατιωτικής Ιστορίας.