Άρθρο Εθελοντή “Αιγαίο 2019”
19 Οκτωβρίου, 2018
«Συζήτηση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Ελλάδα- Ευρώπη,  Προκλήσεις και Προοπτικές»
22 Οκτωβρίου, 2018

Άρθρο εθελοντή ” Ευρωεκλογές 2019″

Στις 23-26 Μαΐου 2019 πρόκειται να πραγματοποιηθούν οι επόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με σκοπό να εκλέξουν 751 μέλη, τα οποία θα εκπροσωπούν περίπου 500 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες (705 με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση).

Το ζήτημα των Ευρωεκλογών είναι ένα ζήτημα πολύ σημαντικό για κάθε Ευρωπαίο πολίτη, καθώς με την εκλογή αντιπροσώπων το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει την δυνατότητα να προβεί σε 3 πράξεις: 1. Νομοθετικές, 2. Εποπτικές και 3. Δημοσιονομικές.

Με την ψήφο του, κάθε Ευρωπαίος πολίτης μπορεί  να καθορίσει τα μέλη τα οποία θα στείλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκείνους τους ανθρώπους που θα είναι οι καταλληλότεροι να χειριστούν τα πολύ σημαντικά προβλήματα που έχει η Ένωση αυτή τη στιγμή και τα άτομα που μπορούν να δώσουν λύσεις. Είναι στο χέρι των Ευρωπαίων πολιτών να καθορίσουν τί θέλουν στη ζωή τους, να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους αλλά και να οδηγήσουν με αυτόν τον τρόπο την Ένωση, στη λύση μείζονων προβλημάτων.
Μέσω της ψήφου τους οι πολίτες μπορούν να υποδείξουν στην Ένωση το τί προσδοκούν πως θα γίνει με τους προϋπολογισμούς και προτείνουν μία διαφορετική πορεία για την Ευρώπη, που να καθιστά το Ευρωπαϊκό εγχείρημα βιώσιμο.
Επομένως είναι προφανές πως  η ψήφος των Ευρωεκλογών έχει τεράστια σημασία, βαρύτητα και σπουδαιότητα καθώς μέσω αυτών, οι Ευρωπαίοι πολίτες, καθορίζουν το μέλλον τους.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ενεργοποιήσει την  ηλεκτρονική πλατφόρμα www.αυτήτηφοράψηφίζω.eu στην οποία κάθε πολίτης μπορεί να γίνει μέρος της ενημερωτικής εκστρατείας και της πανευρωπαϊκής κινητοποίησης πολιτών για τις ευρωπαϊκές εκλογές με την εγγραφή του στον σύνδεσμο αυτό. Στην Ελλάδα ψηφίζουμε την Κυριακή 26 Μαΐου 2019 για να επιλέξουμε τους εκπροσώπους μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ παράλληλα με τον τρόπο αυτό θα συμμετέχουμε καθοριστικά στην επιλογή του επόμενου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσω της διαδικασίας των λεγόμενων «κορυφαίων υποψηφίων». Δηλαδή, να επιλέγεται ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο υποψήφιος ο οποίος θα εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή πολιτική παράταξη, η οποία θα πλειοψηφήσει στις ευρωπαϊκές εκλογές.  Με τον τρόπο αυτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποσκοπεί στην ενίσχυση της διαφάνειας και της δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιλέγοντας την αποχή επιτρέπουμε σε άλλους να καθορίζουν το δικό μας μέλλον. Η ψήφος στις ευρωεκλογές του 2019 ισοδυναμεί με την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών που αποτελούν το θεμέλιο για τη δημοκρατία, τον κοινοβουλευτισμό, την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών, τα δικαιώματα των πολιτών, τον τρόπο ζωής και την πολυμορφία του ευρωπαϊκού πολιτισμού που είναι η κληρονομιά της ευρωπαϊκής ηπείρου.

 

Λεβή Ίλια

Φοιτήτρια Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιου Αιγαίου,

Εθελόντρια στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Βορείου Αιγαίου