Δήλωση του πρώτου αντιπροέδρου κ. Φρανς Τίμερμανς και της επιτρόπου κ. Βιέρα Γιούροβα με την ευκαιρία της 80ής επετείου από τη «Νύχτα των Κρυστάλλων»
Νοέμβριος 9, 2018
Ελκυστικός τόπος διαβίωσης οι περιφέρειες της Ευρώπης σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο
Νοέμβριος 9, 2018

Συμμαχία Αφρικής-Ευρώπης: τόνωση των επενδύσεων για βιώσιμη ενέργεια στην Αφρική

Μια νέα πρωτοβουλία για πλατφόρμα υψηλού επιπέδου συγκεντρώνει τους βασικούς φορείς στον τομέα της βιώσιμης ενέργειας από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα της Ευρώπης και της Αφρικής.

Σήμερα στο Επενδυτικό Φόρουμ της Αφρικής στο Γιοχάνεσμπουργκ, που διοργάνωσε η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αφρικανική Ένωση δρομολόγησαν την πλατφόρμα υψηλού επιπέδου ΕΕ-Αφρικής σχετικά με επενδύσεις βιώσιμης ενέργειας στην Αφρική.

Κατά την ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης, ο Πρόεδρος Γιούνκερ ανακοίνωσε τη νέα«Συμμαχία Αφρικής – Ευρώπης για βιώσιμες επενδύσεις και θέσεις εργασίας» για την ουσιαστική ενίσχυση των επενδύσεων στην Αφρική, την ενίσχυση του εμπορίου, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και για την επένδυση στην εκπαίδευση και τις δεξιότητες. Η πλατφόρμα υψηλού επιπέδου που ξεκίνησε σήμερα αντιπροσωπεύει μια συγκεκριμένη ενέργεια στο πλαίσιο αυτής της συμμαχίας για την ενίσχυση των στρατηγικών επενδύσεων και την ενίσχυση του ρόλου του ιδιωτικού τομέα.

Η επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ κα ΕλζμπιέταΜπιενκόφσκα δήλωσε τα εξής στο Γιοχάνεσμπουργκ: «Αν θέλουμε να ασχοληθούμε σοβαρά με τις επενδύσεις στη βιώσιμη ενέργεια στην Αφρική, τους χρειαζόμαστε όλους με το μέρος μας, συμπεριλαμβανομένου του ιδιωτικού τομέα. Η πλατφόρμα υψηλού επιπέδου θα προετοιμάσει το έδαφος γι’ αυτό: εμπειρογνώμονες από τον δημόσιο, τον ιδιωτικό, τον ακαδημαϊκό και τον χρηματοπιστωτικό τομέα θα εξετάσουν από κοινού τις προκλήσεις και τα εμπόδια στις βιώσιμες επενδύσεις στον εν λόγω τομέα και θα συμβάλουν για την αντιμετώπισή τους».

Η πλατφόρμα υψηλού επιπέδου συγκεντρώνει φορείς του δημόσιου, ιδιωτικού και χρηματοπιστωτικού τομέα, καθώς και του ακαδημαϊκού από την Αφρική και την Ευρώπη. Θα εξετάσουν τις προκλήσεις και τα στρατηγικά συμφέροντα που θα μπορούσαν να επιταχύνουν τον αντίκτυπο, ιδίως για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας. Η πλατφόρμα υψηλού επιπέδου έχει στόχο να προσελκύσει και να προωθήσει υπεύθυνες και βιώσιμες ιδιωτικές επενδύσεις προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ενέργειας στην Αφρική.

Ένα απτό αποτέλεσμα της εναρκτήριας εκδήλωσης της πλατφόρμας υψηλού επιπέδου ήταν η αναγγελία τριών ροών εργασιών: 1) εντοπισμός ενεργειακών επενδύσεων με υψηλό αντίκτυπο στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, 2) ανάλυση των κινδύνων των ενεργειακών επενδύσεων και πρόταση κατευθυντήριων γραμμών πολιτικής για βιώσιμες επενδύσεις και βιώσιμο επιχειρηματικό περιβάλλον και 3) ενίσχυση των ανταλλαγών μεταξύ του ιδιωτικού τομέα της Αφρικής και της Ευρώπης.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.