Κρατικές ενισχύσεις: η Επιτροπή εγκρίνει κρατική ενίσχυση για τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία  
9 Νοεμβρίου, 2018
Συμμαχία Αφρικής-Ευρώπης: τόνωση των επενδύσεων για βιώσιμη ενέργεια στην Αφρική
9 Νοεμβρίου, 2018

Δήλωση του πρώτου αντιπροέδρου κ. Φρανς Τίμερμανς και της επιτρόπου κ. Βιέρα Γιούροβα με την ευκαιρία της 80ής επετείου από τη «Νύχτα των Κρυστάλλων»

«80 χρόνια πριν, η ζωή και η ιστορία των Εβραίων της Ευρώπης άλλαξε για πάντα μέσα σε μια νύχτα. Ο αντισημιτισμός του ναζιστικού καθεστώτος προκάλεσε δολοφονίες Εβραίων, κάψιμο συναγωγών και λεηλασίες εβραϊκών επιχειρήσεων και κατοικιών. Περίπου τριάντα χιλιάδες Εβραίοι εκτοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της Νύχτας των Κρυστάλλων, σημαίνοντας την αρχή του Ολοκαυτώματος και την εξόντωση έξι εκατομμυρίων Εβραίων. Σήμερα οφείλουμε να σταθούμε και να αναλογιστούμε τα γεγονότα αυτά και να θυμηθούμε ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο.

Έχουμε λόγο να επαγρυπνούμε, γιατί παρά τη φρίκη του παρελθόντος μας οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι ο αντισημιτισμός υπάρχει στην κοινωνία μας· υπάρχουν ακόμη άτομα που αρνούνται ότι τα γεγονότα αυτά συνέβησαν. Εβραίοι εξακολουθούν να δέχονται επιθέσεις και απειλές στο δρόμο σε πολλές χώρες της ΕΕ· η ρητορική μίσους εξαπλώνεται και τα περιθώρια για την υποκίνηση βίας είναι μεγάλα, κυρίως μέσω του διαδικτύου. Το μίσος ξεκίνησε με λέξεις και κατέληξε σε βία. Κι αυτό το βλέπουμε στις ειδεχθείς δολοφονίες στην Τουλούζη, στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι, στην Κοπεγχάγη και πολύ πρόσφατα στο Πίτσμπουργκ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην κοινωνία μας να παραδοθεί στη συλλογική αμνησία. Έχουμε καθήκον να διδάξουμε στις νέες γενιές την ιστορία και να τις μάθουμε να εξημερώνουν τους εσωτερικούς δαίμονες της Ευρώπης – ώστε κανείς να μην ξεχάσει. Αυτός είναι και ο λόγος της ειδικής χρηματοδότησης για δράσεις ευρωπαϊκής μνήμης και της βοήθειας της Επιτροπής για την αύξηση της ευαισθητοποίησης και της ενημέρωσης του κόσμου σχετικά με το Ολοκαύτωμα.

Για να καταπολεμήσουμε καλύτερα τον αντισημιτισμό, πρέπει να τον κατανοήσουμε καλύτερα. Γι’ αυτό η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να στηρίζει τα κράτη μέλη και την κοινωνία των πολιτών για την καλύτερη αναφορά περιπτώσεων αντισημιτισμού στην ΕΕ. Η Επιτροπή διαθέτει συντονιστή για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού ο οποίος λειτουργεί ως σύνδεσμος με τις εβραϊκές κοινότητες και ενισχύει τη συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, τις αρχές των κρατών μελών και ΜΚΟ. Το έργο Ευρωπαϊκή Υποδομή Έρευνας Ολοκαυτώματος στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων 2020» είναι το ερευνητικό πρόγραμμα σχετικά με το Ολοκαύτωμα που έχει λάβει τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα χρηματοδότηση από την ΕΕ , με προϋπολογισμό 8 εκατ. ευρώ και στόχο την ενίσχυση του δικτύου της ευρωπαϊκής έρευνας σχετικά με το Ολοκαύτωμα.

Οι Εβραίοι δεν θα πρέπει να αναρωτηθούν ποτέ ξανά αν οι ίδιοι ή τα παιδιά τους έχουν μέλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν θα πρέπει ποτέ να αναρωτηθούν αν οι αρχές θα σταθούν δίπλα τους για να εγγυηθούν την ασφάλειά τους. Κανείς δεν θα πρέπει ποτέ να φοβάται να πάει στη συναγωγή ή να φορέσει κιπά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα, όπως και κάθε μέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει ακλόνητη στη θέση της εναντίον οποιασδήποτε μορφής αντισημιτισμού. Δεν θα πάψουμε ούτε να αγωνιζόμαστε κατά των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων στην Ευρώπη, όποιον κι αν αφορούν, ούτε να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να εκτελεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα – όποια κι αν είναι η θρησκεία του – ελεύθερα και χωρίς φόβο.»

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.