H Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκδίδει απόφαση περί επάρκειας για την Ιαπωνία, δημιουργώντας τον μεγαλύτερο χώρο ασφαλών ροών δεδομένων στον κόσμο
24 Ιανουαρίου, 2019
Ανταγωνισμός: σύμφωνα με έκθεση της Επιτροπής, η ενεργός επιβολή των κανόνων του ανταγωνισμού ευνοεί την πρόσβαση σε οικονομικώς προσιτά και καινοτόμα φάρμακα
28 Ιανουαρίου, 2019

Διεθνής Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει νέα έρευνα για τον αντισημιτισμό, ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Timmermans επισκέπτεται την Πολωνία

Ενόψει της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος που τιμάται στις 27 Ιανουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει τα αποτελέσματα έρευνας του Ευρωβαρομέτρου σχετικά με την αντίληψη που έχουν οι Ευρωπαίοι για τον αντισημιτισμό.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι υπάρχει ελλιπής συνειδητοποίηση του φαινομένου του αντισημιτισμού: ενώ το 89% των Εβραίων ανέφερε ότι ο αντισημιτισμός έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία πενταετία, μόνο το 36% του συνόλου των ερωτηθέντων θεωρεί ότι έχει αυξηθεί. Κατά μέσο όρο, μόνο 4 στους 10 Ευρωπαίους πιστεύουν ότι το Ολοκαύτωμα διδάσκεται επαρκώς στα σχολεία. Από τους ερωτηθέντες, το 34% δεν γνωρίζει ότι η άρνηση του Ολοκαυτώματος συνιστά ποινικό αδίκημα. Στην έρευνα έλαβαν μέρος πάνω από 27.600 άτομα στα 28 κράτη μέλη.

Η Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος σηματοδοτεί την ημέρα κατά την οποία, πριν από 74 χρόνια, οι Συμμαχικές Δυνάμεις απελευθέρωσαν το στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου στην Πολωνία. Με την ευκαιρία αυτή, ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της ΕπιτροπήςTimmermans θα επισκεφθεί το πρώην ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς-Μπίρκεναου, όπου θα καταθέσει στεφάνι στον Τοίχο του Θανάτου και θα ανάψει κερί στο Μνημείο των Θυμάτων. Την επομένη στην Κρακοβία, θα λάβει μέρος  σε διάλογο πολιτών που συνδιοργανώνεται από το πρόγραμμα «Το Τραίνο της Μνήμης» της Περιφέρειας της Τοσκάνης.

Με την ευκαιρία της Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος, η Επίτροπος Jourová εκφώνησε σήμερα το πρωί ομιλία στο Εβραϊκό Μουσείο του Βελγίου στις Βρυξέλλες με θέμα το έργο που πραγματοποίησε η Επιτροπή Juncker για την καταπολέμηση και την πρόληψη του αντισημιτισμού, καθώς και τα αποτελέσματα της σημερινής έρευνας του Ευρωβαρομέτρου.

Τα πλήρη αποτελέσματα του Ευρωβαρομέτρου, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης, των ενημερωτικών δελτίων και των ενημερωτικών στοιχείων, δημοσιεύονται εδώ.

Ερωταποκρίσεις στην αγγλική γλώσσα που παρουσιάζουν όλες τις σχετικές ενέργειες της Επιτροπής, καθώς και μια σελίδα πληροφοριών, είναι διαθέσιμες ηλεκτρονικά.


Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις επισκέψεις του Πρώτου Αντιπροέδρου 
Timmermans και της Επιτρόπου Jourová στο EbS.